Vaš glas

Bosiljka Zlojutro: Krasan je država vlasnik, ne da plaću četiri mjeseca

Bosiljka Zlojutro: Krasan je država vlasnik, ne da plaću četiri mjeseca
20.12.2014.
u 20:00
Strašno je vidjeti muškarce kada plaču. Bliže se blagdani, a mi nemamo ništa
Pogledaj originalni članak

Radnici riječke Tvornice motora i dizalica 3. maj (MID), njih 212, posljednju su plaću dobili za srpanj, pa se i ta tvrtka u državnom vlasništvu našla na popisu poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, koji je objavila Porezna uprava.

– Blagdani se bliže, a novca nema. Političari kažu da imaju razumijevanja za nas, no naši su računi i dalje prazni. Zaista je strašno vidjeti muškarce kada plaču. U našoj tvrtki i to se događa – kaže Bosiljka Zlojutro, povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske. Prosječna plaća, u koju je uključena i ona menadžerska, u MID-u je 3800 kuna. – Unutar iste žice radimo mi i radnici 3. maja koji grade brodove. Oni dobivaju plaću, mi ne. Sve zbog toga što su nas prije godinu i pol izdvojili iz sustava brodogradnje. Pa tko je još vidio da se brod gradi bez motora! – govori Zlojutro.

Sindikalistica kaže da MID ima ugovorene poslove do polovice 2016. godine i da bi im, dok ne počnu naplaćivati isporučenu robu, vlasnik trebao pomoći da premoste ovu za zaposlenike neizdrživu situaciju. – Zbilja je grozno – zbog neplaćenih računa mnogi od nas imaju ovrhe, banke nam ukidaju minuse na tekućim, teleoperateri isključuju linije... Postali smo nervozni jedni prema drugima. Najavljivana privatizacija očito je negdje zapela. Ako do blagdana ne dobijemo jednu plaću, idemo u generalni štrajk. Ne možemo dopustiti da u siječnju budemo radnici koji pet mjeseci crnče bez kune – rekla je Bosiljka Zlojutro.

>>Ovo su poslodavci koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće

>>Prosvjed radnika MID-a: Ne mislimo raditi bez isplata plaća

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

KA
kafka
10:08 21.12.2014.

A što je sa zakonom koji sankcionira neplatiše.?? . . . . . . . . . . Želi li država sama sebe sankcionirati?'

DA
Djeca_Arbata
23:20 20.12.2014.

Radnicima TŽV Gredelj država nije ispaltila plaće za 8 i 9 mjesec 2012 godine...tisuću njih usrećila je sa prisilnim odlaskom na Zavod za zapošljavanje...otpremnine nisu isplaćene...čeka se strateška odluka Siniše Hajdaša Dončića kako dalje...a on razmišlja i razmišlja...nikako da mu neka pametna ideja doleti u glavu...

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
00:25 21.12.2014.

Braco Hrvati dajemo jednom shvatimo da se ne radi bez placa . Sa Radom bez placa samo podrzavate kriminal I nepostenje I postarjeti rob Ko u feudal om do u kad se je to prakticiralo . Rijesiti to Pitanje jednom na Glasanju da neglaste za one Koji su to dopustili a da nisu kazniti sto nisu platili place svako ne placanje placa treba rijesiti na but ju da zapamte za buducnosti da ce osigurali place jer se nemoze poslovati bez placanja radne Snage . Zapamtimo jedno Hrvatski Narod je Zakon a ne politika .Hrvati daju Mandat a I isto ga oduzima ju ako stvari krenu na lose. Ne na posao dok se ne plati vas rad to je jedini izlaz iz krize.