Gdje su najmiliji?

Bojim se, umrijet ću, a sina neću pokopati

Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
Bojim se, umrijet ću, a sina neću pokopati
04.11.2010.
u 20:40
Tadić je Josipoviću predao dio dokumentacije iz vukovarske bolnice iz 1991. godine, što je osobito pohvalila doktorica Bosanac, napominjući da ih je Beograd godinama uporno odbijao
Pogledaj originalni članak

Za posjeta Borisa Tadića posebno se razgovaralo o potrazi za nestalima, što je ocijenjeno jednim od najvećih problema koji opterećuje odnose dviju zemalja. Tadić je u Vukovar donio i dio dokumentacije odnesene iz vukovarske bolnice tijekom 1991. godine. Istaknuo je da svi koji su počinili ratni zločin moraju biti procesuirani i kažnjeni.

– Zajednički smo zaključili da i Hrvati i Srbi u Hrvatskoj moraju sudjelovati u otkrivanju grobišta nestalih. U odvojenim sastancima došli smo do saznanja da i jedni i drugi imaju neke informacije o mogućim grobištima – rekao je Tadić.

– Iz vukovarske bolnice odnesena je sva dokumentacija iz tih ratnih mjeseci. Tražili smo je nebrojeno puta jer smo znali da je u Beogradu, ali je nismo mogli dobiti. Ne znamo što je unutra, ali nadam se da će ona pomoći da se riješi barem dio nekih nestalih osoba iz Vukovara – rekla je ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Nema zastare za zločince

Predsjednik Josipović istaknuo je kako je dogovoreno da će dvije države učiniti maksimalne napore da bi pronašle nestale, ali i da se procesuiraju ratni zločinci. – Svaki zločin treba osuditi i ne smije biti zastare za takve slučajeve. Zločin je zločin bez obzira na nacionalnost – poručio je Josipović. Dvojica predsjednika, zajedno s premijerkom Kosor, sastala su se s udrugama i obiteljima nestalih Vukovaraca te s predstavnicima srpskih udruga i općina.

– Svakako da smo zadovoljni posjetom Borisa Tadića Vukovaru, on je korak naprijed u odnosima dviju država. Tadić je predsjednik novog doba i kova i neopterećen politikom iz 90-ih godina, ali ipak ima dužnost da raščisti sva događanja iz toga doba. Njegova isprika za zločine svakako je dobrodošla, no ona, osim političkog čina, neće predstavljati ništa ako ne uslijede neki konkretni potezi kako bi se pronašli i dostojno pokopali nestali koje tražimo 19 godina – rekao je Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja. Ponovno je istaknut podatak da se na popisima nestalih u Hrvatskoj danas vodi 1859 osoba, od kojih su 354 s područja Vukovara.

Ovdje svaka ulica pamti

Predstavnici udruga i obitelji nestalih ponovili su da je Vukovar i danas velika neispričana priča te da svaka ulica ima neku svoju tajnu i tragičan kraj.

– Meni dolazak Borisa Tadića u Vukovar ne znači ništa. Ovdje su počinjeni strašni zločini, mnogi se i danas vode kao nestali i mislim da je potrebno prije svega riješiti ta pitanja pa onda organizirati ovakvo što. Moj suprug je gažen tenkom. Od njega sam uspjela pokopati samo kosti ruku. I sama sam završila u logoru i prošla sve i svašta. Prvi put o tome govorim, ali ovaj posjet mi je dao snage da progovorim – rekla je Vukovarka Fanika Janko, predsjednica Udruge Hrvatska žena. I Jelena Baketa još traži sina. – Nikad ništa nisam doznala o njemu. Jedino što znam je da je bio u autobusu koji je došao na Ovčaru, ali mu se poslije gubi svaki trag. Živim u nadi i stalno se okrećem oko sebe ne bih li ugledala svoga sina. No prolaze godine pa se bojim da ću i umrijeti, a neću pronaći i pokopati svoga sina. To me najviše boli i straši – rekla je Jelena Baketa.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DU
Deleted user
21:28 04.11.2010.

Sve im suze niz donjeleđne brežuljke klize! Taj isti Tadić je napravio sve što je bilo u njegovoj moći da se pilota Emira Šišića koji je raketom zrak-zrak oborio helikopter promatračke misije nad RH ne izruči RH. Uostalom, nije mi jasna taktika da se puku ne objavi glavna background vijest dana - Srbi su od Vlade RH dobili pravo na otkup stanova pod uvjetima povoljnijim nego branitelji, baš danas... Zašto tajite!? Zato i fol ta igračka plačka srbijanskog vodstva... Suze klize, a stanovi će biti na teret proračuna RH!

OB
-obrisani-
21:31 04.11.2010.

Istaknuo je da svi koji su počinili ratni zločin moraju biti procesuirani i kažnjeni. ´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´ Ovo ne razumijem; Nije li zapocet rat zlocin, nije li potpisati za rat a sam ne sudjelovati na prvoj liniji bojisnice zlocin? Koja je razlika UBITI covjeka u civilu ili uniformi? Razlike nema ubiti covjeka ugasiti zivot TO JE ZLOCIN. Ovo je zalosno da se cita; – Meni dolazak Borisa Tadića u Vukovar ne znači ništa. Ovdje su počinjeni strašni zločini, mnogi se i danas vode kao nestali i mislim da je potrebno prije svega riješiti ta pitanja pa onda organizirati ovakvo što. Moj suprug je gažen tenkom. Od njega sam uspjela pokopati samo kosti ruku. I sama sam završila u logoru i prošla sve i svašta. Ovo se desava jer politicari potpisuju za rat i podmecu rat a sami ne sudjeluju na bojisnici. Tko je ovlöastio bilo kojeg covjeka na nasoj zemaljskoj kugli da salje ljude da se ubijaju? Za rat ZAKONI SUTE .... Z A S T O ? To je prvo pitanje koje se MORA postaviti politicarima i pitat ih ZASTO ne idu prvi na prvu liniju BOJISNICE. M I R ´´´´ I ´´´´ S P O K O J ´´´´ S V I M ´´´´ LJUDIMA ´´´´ CIJI ´´´´ SE ´´´´ ZIVOT ´´´´ UGASIO ´´´´ U ´´´´ TOM ´´´´ INFERNU ´´´´´U ´´´KOJEG ´´´´ SU ´´´´ IH ´´´´ POSLALI ´´´´ ________-:¦:- .... ░░(¯ `•.|/.•´¯).. ANGEL ... ░(¯ `•.( )´¯).......☻/.*´¨ ) ░░(_.•´/|`•._)..../▌.¸.•´¸.•´¨) ¸.•*¨) ░░░(_.:._)......../ |(¸.•´ (¸.•´ (¸.• ...watching over you...always... ................... _......._ ................ .~...........`~. ..?..,_..... / ...................`, .,_?..\'-.., ?......... _.\'`~.~./ ...?\'-.-,._...`{._,}........ -.( ...... \'....`-.`?..-.-,.___..-\'_ ....... \'._`../........... |_ _.{@} ............ / ...........`.|-.....Y ........... / .......?..... /.....|/ ......... / ...........\'-...-;..._ ........_? ................ ..`,?. ...... /... |`-.....___........ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥(¯*♥*¯)♥Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ\'\'\'\' ......`♥*.¸.*♥ .......

IV
ivicas
21:13 04.11.2010.

tadic nigdje ne kaze da je krivnja na spskoj strani nidje ne kaze da je srbija bila agresor na hrvatsku da se hrvatska samo branila .ne on sve gura u pojedinacnu krivnju ,kao treba sve zlocine procesuirati kao svi su radili zlocine .ne on se nije ispricao u ime srbske politike koja je za sva zla uzrocnik na ovim prostorima u proslom ratu ne on to upce ne spominje