Isti kao Katrina

Bloomberg naredio evakuaciju uz obalu New Yorka zbog uragana

Foto: AFP/PIXSELL
new york (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
new york (1)
Foto: Arhiv VL/AFP
uragan
Foto: AFP/PIXSELL
new york (1)
26.08.2011.
u 10:38
Ovo je prvi uragan koji će, od 2008. godine, udariti kontinentalni dio SAD-a, a trenutačno puše brzinom od 177 km/h
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama poručio je Amerikancima da opasnost uragana Irena shvate ozbiljno te da se odmah pripreme. 

- Ako ste na putu uragana, odmah morate poduzeti mjere opreza - kazao je Obama te dodao kako "svi podaci pokazuju kako će ovo biti povijesni uragan". Inače, uragan Irena, istočnu obalu trebao bi pogoditi sutra ujutro.

Država New York proglasila je izvanredno stanje pa stotine tisuća Amerikanaca moraju napustiti svoje domove u iščekivanju uragana Irena. Guverner Andrew Cuomo proglasio je izvanredno stanje u cijeloj državi.

- Svi građani osobno se trebaju pripremiti za udar uragana i, ako je potrebno, surađivati s hitnim službama i samo tako prebroditi nadolazeću oluju - kazao je Cuomo, javlja Telegraph.

Izvanredno stanje proglašeno je i u državama Sjevernoj Karolini, Virginiji i New Jerseyu. Iz okruga Cape May u New Jerseyu naređena je evakuacija više od 750.000 ljudi.

Gradonačelnik New Yorka Michael R. Bloomberg prvi je put u povijesti naredio evakuaciju grada zbog uragana Irena. Svoje domove moraju napustiti stanovnici područja uz obalu u Brooklynu, Queensu, uključujući cijeli Rockaways i Staten Island zajedno s Battery Parkom i financijskom četvrti na Manhattanu te Governor’s Island-om.

- Morate samo pogledati kartu vremenske prognoze kako bi shvatili koliko je velika ova oluja - kazao je Bloomberg na konferenciji za medije. Zbog uragana US Open će prekinuti Kids Day te još niz popratnih događanja, a bit će zatvorena i podzemna željeznica u područjima uz obalu do sutra. Ako vjetar bude puhao više od 60 milja na sat, zatvoreni će biti i neki mostovi, poput mosta Georgea Washingtona.

Prema predviđanjima, Irena će biti prvi uragan koji je direktno "udario" američki kontinentalni dio od 2008. godine, kada je poginulo više od 50 ljudi, a materijalna šteta dosegla je 30 milijardi dolara.

- Istočna obala na putu je ove oluje - potvrdio je Bill Read, direktor američkog Nacionalnog centra za uragane.

Oluja treće kategorije, iste kategorije kao i Katrina 2005. godine, do sada je vjetrom brzine 177 km/h opustošila dijelove Bahama i usmrtila tri osobe na Haitiju i Puerto Ricu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

DO
DoktorAmer
19:13 26.08.2011.

Bubica ako ti treba koji stapic, samo se javi. Inace izvesti cu ih u Kinu da malo popravim trgovinsku bilancu Amerike.

DO
DoktorAmer
19:36 26.08.2011.

Ako cemo potonuti, zadnji cemo potonuti. U to vrijeme tvoja zemlja ce na dnu vec postati koraljni greben. A sto se tice zelenih WC papira, meni su sasvim dobri, ako imas viska sto sumnjam, salji.

OB
-obrisani-
11:01 26.08.2011.

Ima Boga ima pravde .