TOPNIČKI DNEVNICI Ministar Šimonović poslao izvještaj o 33 sporna spisa

Blokada pregovora zbog Haaga?

15.02.2009.
u 23:59
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je završila svoj dio posla oko topničkih dnevnika, odnosno 33 spisa koja traži haaško tužiteljstvo, potvrdio nam je ministar pravosuđa dr. Ivan Šimonović. Izvještaj je prezentiran Haagu i danas slijedi usuglašavanje koje bi trebalo pokazati jesu li stavovi dviju strana približeni.

Za Vladu je to ključan moment o kojemu ovisi nastavak pregovora s EU. U srijedu se, naime, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u Bruxellesu obraća Odboru stalnih predstavnika Vijeća Europske unije na kojem će se raspravljati o otvaranju pregovaračkog poglavlja “Pravosuđe i temeljna prava”.

Ako on loše ocijeni suradnju s Hrvatskom, pregovori će stati neovisno o slovenskoj blokadi. Tri bi države mogle na tome inzistirati, a to su Nizozemska, Velika Britanija i Belgija. Stanje uoči današnjeg usuglašavanja stavova Večernjakov izvor iz diplomatskih krugova ocijenio je “vrlo napetim”. Hrvatska je trebala, prema posljednjem dogovoru Brammertza i Šimonovića, s haaškim istražiteljima utvrditi istinu o svakom od 33 zatražena spisa.

Inzistirajući na pronalaženju topničkih dnevnika, haaško tužiteljstvo slijedi logiku vojnih standarda prema kojima mora postojati evidencija o upotrebi oružja i streljiva. Neki su od tih dokumenata postojali pa nestali, a dio evidencije koju Haag traži nikad nije ni postojao.

Za one dokumente koji “nisu proizvedeni”, kako se to službeno kaže, hrvatska strana mora dati odgovor zašto nisu. Za one koji su postojali mora se utvrditi gdje su kolali i tko je bio zadnji u lancu koji je odgovoran za njihov nestanak. Haag traži od Hrvatske da utvrdi zašto nema tih dokumenata i slijedit će zakonske sankcije za odgovornu osobu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr