vukovar

Blagoslovljen novi Križni put u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova

Foto: Branimir Bradarić
križni put
Foto: Branimir Bradarić
križni put
Foto: Branimir Bradarić
križni put
03.04.2015.
u 15:37
U 15 slika, na kojima prevladava plava boja, prikazana je sva muka Isusa pri čemu je njegovo lice uvijek svijetlo, dok su lica zla u tami
Pogledaj originalni članak

Prigodno na Veliki petak danas je u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova postavljen i blagoslovljen novi Križni put koji je naslikao zagrebački akademski slikar Zlatan Vrkljan. Vjernici su tijekom jučerašnje molitve u unutrašnjosti crkve imali prilike vidjeti 15 postaja Križnog puta koji, kako je rekao vukovarski župnik i gvardijan Ivica Jagodić, simbolično povezuju stradanje Isusa i Vukovaraca 1991. godine. U 15 slika, na kojima prevladava plava boja, prikazana je sva muka Isusa pri čemu je njegovo lice uvijek svijetlo dok su lica zla u tami.

– Ovo je jedan novi likovni  izričaj Križnoga puta za koji će vjernicima treba da se naviknu. Međutim, on jasno pokazuje svu bol i muke Isusa, njegovu smrt i uskrsnuće na jedan promišljen i profinjen način, rekao je fra Jagodić. Podsjetio je kako je stari Križni put iz crkve nestao tijekom 1991. godine i da mu se do danas ne zna sudbina. Te slike su, zajedno s glavnom  oltarnom slikom i slikom iz franjevačke blagovaonice bile srolane i pripremljene da ih se sačuva. Idejni začetnik projekta je Ankica Mamić, vlasnica zagrebačke agencije IM&C, koja je pronašla donatore za svaku od postaja Križnoga puta.

– Ovo je jedno remek-djelo koje će zauvijek ostati u crkvi sv. Filipa i Jakova. Sve postaje Križnoga puta imaju veliko religiozno značenje, ali i umjetničko te nam je iznimna čast što smo uopće bili dio toga projekta - rekla je Mamić najavljujući kako će uskoro biti postavljena i rasvjeta pod svaku od postaja Križnoga puta. Obred Križnog puta te blagoslov postaja predvodio je provincijal Hrvatske franjavačke province sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak. Agencija IM&C projekt je odradila pro bono, ali se procjenjuje kako se njegova vrijednost kreće oko 600 tisuća kuna.  Donatori postaja Križnoga puta su Privredna banka Zagreb d.d., Hrvatski ured za osiguranje, JANAF d.d., Niva d.d., Pan-pek d.o.o., GNK Dinamo, Tomislav Alpeza, Miroslav Blažev, Danko Ćorić, Goran Horvat, Tomislav Lučić, Ivan Štimac, Ivan Pulić s obitelji, obitelj Ilije Tokića, obitelj Marinka Zadre te vukovarski vjernici. Vukovarska crkva sv. Filipa i Jakova tijekom Domovinskoga rata bila je teško oštećenja. Danas je obnovljena, a na ratna stradanja, kao i patnje Vukovaraca, podsjeća i jedan neobnovljeni dio unutrašnjosti crkve koji će ostati takav. U tom dijelu nalazi se i kapela Gospe Žalosne čiji je oltar bio miniran i razbijen u 60 komada. Kao podsjećanje na ratne strahote ostavljena je nezazidana i jedna od 22 rupe, koja se nalazila u unutrašnjosti, a gdje je bilo predviđeno postavljanje eksploziva s ciljem potpunog rušenja crkve.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LU
lukabulic
17:41 03.04.2015.

iz tame i dijeluju-

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
16:22 03.04.2015.

ovo kao prije 90tih kada su nas režimski mediji izvješćivali o memorijalnim partizanskim seansama po gorama

LU
lukabulic
17:44 03.04.2015.

crkveni put - križne postaje nisu ni u parku ni birtiji ,svi negativni kometari su suvišni-