krađa

Blagdan sv. Josipu „čestitali“ krađom bakrenih cijevi

Foto: Ljiljana Risek
Blagdan sv. Josipu „čestitali“ krađom bakrenih cijevi
17.03.2011.
u 12:52
Vlč. Zorislav Šafran: Znam gdje su završili vrijedni barokni kipovi ukradeni iz kapele prije petnaestak godina. Prijavio sam sve mjerodavnim organima i – na tome je stalo
Pogledaj originalni članak

BEDNJA – Zasad nepoznati lopovi na „originalan“ način čestitali su blagdan zaštitniku kapele na brdu Hum iznad Bednje - sv. Josipu (slavi se 19. ožujka). S barokne kapele sagrađene 1689. godine, kradljivci su u noćnim satima ukrali bakrene odvodne cijevi. Jedna krađa nije im bila dovoljna, pa su se poslije nekoliko dana vratili i „počistili“ ostale cijevi.

- Ukradeno je ukupno šest cijevi, a vjerojatno je da bi lopovi skinuli i žljebove da nisu tako visoko. Nema smisla nadomještati ih cijevima iste vrste, pa ćemo štetu popraviti postavljanjem običnih, cinčanih cijevi. Krađu sam prijavio policiji, koja traga za počiniteljima – izjavio je bednjanski župnik vlč. Zorislav Šafran.

Prekrasno barokno zdanje, koje se obnavlja iz godine u godinu, tako se ponovno našlo na meti lopova. Riječ je o istoj kapelici čiji je vrijedan barokni inventar prije petnaestak godina bilo temeljito opljačkan, a pljačkaši do danas nisu identificirani. U noćnim satima tada su razvalili pokrajnji prozorčić i to tako da su ga iz zida iščupali skupa s okvirom te se uvukli u unutrašnjost. Iz kapele su iznijeli dva manja i tri velika, osobito vrijedna barokna kipa svetaca. S oltara su odnijeli tri ili četiri glavice anđela i nekoliko izrezbarenih svijećnjaka. U kapelu je bilo provaljeno dva puta, a drsku krađu crkvene imovine tada su osobito teško doživjeli vjernici bednjansko-rinkovečkog i okolnog kraja, koji su emotivno vezani uz svoga Jožefa. No, dok i službeno potraga za ukradenim blagom još traje, iznenađujuće informacije o njemu ima vlč. Šafran.

- Svojim sam izvorima došao do informacija o tome tko je ukradeno blago vozio i gdje je ono završilo. Po mojim saznanjima, prevezeno je u jednu antikvarnicu u Austriji. Sve tvrdnje mogao sam i dokazati. O svemu sam obavijestio mjerodavne organe i – na tome je stalo. Nitko ništa nije poduzeo, a zašto, to ne znam. Kao da nije bilo volje da se slučaj raščisti – rekao nam je vlč. Šafran. Izvješće o tome zatražili smo od PU varaždinske.

Ministarstvo kulture doniralo 300.000 kuna

Ministarstvo kulture doniralo je župi Bednji 300.000 kuna za obnovu sakralnih objekata. Po 100.000 namijenjeno je kapeli sv. Josipa na Humu, kapeli Svetih triju kraljeva na Ravnoj gori i za župnu crkvu u Bednji. Na Humu će se ove godine obaviti soboslikarski radovi i urediti unutrašnjost, a potom ostaje još samo obnova glavnog i pokrajnjih oltara. U kapeli na R. gori uređivat će se drenaža i obaviti priprema za postavljanje fasade, a novac za župnu crkvu utrošit će se za pokrivanje troškova već obavljenih radova na njenoj obnovi.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.