59. Obljetnica

Bjelovar: Rukometne legende obilježile povijesni dan osnutka ORK Partizana

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
ORK partizan obljetnica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
ORK partizan obljetnica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
ORK partizan obljetnica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
ORK partizan obljetnica
19.03.2014.
u 18:47
Prije točno 59 godina rukometna sekcija Društva za tjelesnu kulturu "Partizan" odigrala je svoju prvu utakmicu i taj 19. ožujak 1955. godine ostao je zapisan kao službeni dan osnutka kluba
Pogledaj originalni članak

- Ovo je doista prekrasno napravljeno i samo se možemo zahvaliti svima koji su doprinijeli da se sačuva uspomena na te dane kada je ORK Partizan ispisao najljepše stranice u povijesti bjelovarskog sporta - kazao je Željko Seleš, legendarni trener nekadašnjeg bjelovarskog Partizana na tradicionalnom susretu bjelovarskih rukometnih legendi koje se svake godine 19. ožujka okupe na kultnom starom rukometnom igralištu kako bi obilježili obljetnicu osnutka kluba zbog čijih rezultata Bjelovar i danas nosi naziv grad rukometa.

Porazili vojni garnizon

Na današnji dan prije točno 59 godina pripadnici netom osnovane rukometne sekcije Društva za tjelesnu kulturu “Partizan”, odigrali su svoju prvu utakmicu. Pobjeda protiv selekcije vojnog garnizona je događaj koji je u bogatoj povijesti ostao zapisan kao dan službenog osnivanja kluba koji će se samo 17 godina kasnije u njemačkom Dortmundu uspeti na tron rukometne Europe. Kao i svakog puta kada se okupe sportske legende jedina tema razgovora su sjećanja na dane kada se pisala rukometna povijest.

Počeli na “žutici”

- Kada smo počeli igrati ovdje je bila ledina, igralo se na zemlji, na “žutici”, no vremenom su se stvari mijenjale pa je tako na ovom igralištu bio i prvi semafor u nas, a za njega je kao i za puno drugih stvari zaslužan naš Maks Šminderovac, a 19 mu je godina tek - prisjetio se legendarni trener danas 85-godišnji Željko Seleš šaleći se na račun 91-godišnjeg Maksa Šminderovca koji je u ono vrijeme bio jedan od zaštitnih znakova kluba.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

(Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Susret je iskorišten i za prigodnu promociju kultnog igrališta koje je rekonstruirano i u novom ruhu ponovo blista punim sjajem. Veliki baner s prigodnim natpisom i povijesnom fotografijom snimljenom nakon velikog dortmundskog finala 1972. bit će odsada trajna uspomena na taj povijesni uspjeh, ali i sve sjajne rezultate kluba koji je najviše proslavio Bjelovar.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Glina74
Glina74
11:03 20.03.2014.

Halo Večernji ne bi bilo loše da ste bar na tim slikama objavili i imena da mi stari rukometaši te stare bolje prepoznamo i da vidimo kako danas izgledaju jer ipak je prošlo 50-tak godina kad smo ih zadnji puta vidjeli napravite nam taj užitak da vidimo kako danas izgledaju Horvat,Pribanić i ostali HVALA