zahtjev crkve u BIh

Biskup Perić Josipoviću: Hrvati u BiH moraju imati svoj entitet

Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL
Biskup Perić Josipoviću: Hrvati u BiH moraju imati svoj entitet
29.09.2012.
u 13:15
"Nemojte dopustiti da nam strani veleposlanici na odlasku poručuju da se mi hrvatski građani moramo asimilirati ili emigrirati"
Pogledaj originalni članak

Premda se hrvatski predsjednik Ivo Josipović s biskupom mostarsko-duvanjskim i trebinjsko-mrkanjskim susreo 15. travnja ove godine, u javnost je tek sada izašla dramatična promemorija biskupa Perića koju je uputio hrvatskom predsjedniku.

Biskup je "izradio posebnu promemoriju u kojoj je detaljno analizirao nepravde nad Hrvatima te kirurški precizno ponudio rješenja koja bi osigurala opstanak ovoga naroda u BiH", piše Zoran Krešić za Večernji.ba.

Hrvatski plan

Konkretno, biskup se zalaže za institucije "u kojima će hrvatski građani birati svoje predstavnike na svim razinama, a ne da ih drugi biraju i nameću", "gdje će legalno i legitimno izabrani predstavnici moći donositi i provoditi zakone, a ne da nam ih strani dužnosnici po nečijem diktatu donose i nameću", "gdje ćemo moći organizirati školstvo i obrazovni sustav po hrvatskom planu i programu, a ne da se to naziva segregacijom, "gdje će se riješiti pitanje javne televizije, radijskih i drugih medija na hrvatskom jeziku, a ne da nam gase signal i oduzimaju odašiljače" te "gdje će se moći uspostaviti porezni i fiskalni sustav u kojem će i hrvatski građani imati koristi od novca hrvatskih poreznih obveznika, a ne da se njime otplaćuju razni krediti koje nismo ni tražili ni koristili".

Uspostavom tih institucija mogao bi se i "organizirati održiv sustav višega i nižeg obrazovanja, zdravstva, kulture i drugih slojeva javnoga života, a ne da takve institucije životare i krpe svoj proračun od danas do sutra, bez riješena statusa i financiranja".

Ni do novca ne mogu

Da "banke i drugi gospodarski subjekti mogu poslovati slobodno i po zakonima, a ne da strahuju od oduzimanja privatne imovine, kao što se u travnju 2001. dogodio upad tenkovima u Hercegovačku banku – vlasnici računa do danas ne mogu do dijela svoga novca". I kao najvažnije da će "birači moći izraziti svoju građansku i političku volju i znati da će se ona poštovati, a ne da nam strani veleposlanici na odlasku poručuju da se mi hrvatski građani moramo 'asimilirati ili emigrirati'". 

>>Nakon ulaska u EU 70.000 Hrvata iz BiH napušta tu zemlju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

AN
ankicascreiber
13:39 29.09.2012.

nema taj zahtijev posalju u EU. tamo se takve odluke donose...Bosna je mala Jugoslavija, EU stvorena domovina Hrvata-Srba-Muslimana, i bog te puta cega jos. Hrvati i Srbi dobro suraduju protiv muslimana, bratstvo i jednistvo.

PP
pp
13:40 29.09.2012.

Ništa nije prodano ni izdano, ginulo se do zadnjeg za Posavinu. Više je ljudi izginulo u Posavini nego u svim elitnim gardijskim brigadamo kroz cijeli rat. Prestanite te nebuloze pričati o prodaji Posavine. To je Srbima bilo pitanje života i smrti. Navalili su svim snagama i bili jači. Kako je to prodano govori i Operacija Osveta 95 godine kad su Srbi nakon Bljeska navalili svom snagom na Odžak al nisu ništa uzeli jer smo onda imali s čime da im se suprotstavimo. Da je bilo prodano što bi se tako žestoko branilo? Zavadi pa vladaj! Zapamtite to i nemojte više špijunske podvale prihvaćati.

ZO
zof
13:35 29.09.2012.

Da, kad je prodana i izdana bosanska posavina koja je bila najbogatije i najplodnije područje gdje su živjeli Hrvati, kad su kretenskom politikom Hrvati napustili i srednju Bosnu, kad su Srbi protjerali Hrvate sa teritorija koje su dobili zločinima nad svim nesrbima, sad bi nam bila dobra i Hercegovina kao entitet..daj šta daš..Biskupa Komaricu beskrajno poštujem, ostali biskupi nisu vrijedni ni spomena..Nije vrijedno ni ovih slova šta sam ih napisao..