Osijek

Polaganjem bijelih ruža obilježili 23. godine od pogibije Josipa Reihla Kira

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
23. obljetnica pogibije Josipa Reihla Kira
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
23. obljetnica pogibije Josipa Reihla Kira
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
23. obljetnica pogibije Josipa Reihla Kira
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
23. obljetnica pogibije Josipa Reihla Kira
01.07.2014.
u 15:11
Ovaj je zločin čekao sudski epilog 15 godina. Slučaj je došao do Ustavnog suda i bio korektiv svih bezosjećajnosti, krivog tumačenja određenih odredbi i manipulacija zakonima na štetu obitelji - rekao je Miron Špek, pravnik Inicijative mladih za ljudska prava
Pogledaj originalni članak

Bijele ruže položene su na ulasku u prigradsko osječko naselje Tenje, točno u 13.20 na mjestu pogibije Josipa Reihla Kira, bivšeg načelnika Policijske uprave Osijek. U ljeto 1991. godine zajedno s Goranom Zobundžijom, potpredsjednikom Gradskog vijeća i Milanom Kneževićem, tadašnjim vijećnikom, ubijen je prilikom odlaska na još jednu ”rundu” mirovnih pregovora između zaraćenih strana, hrvatske i srpske.

- Ovaj je zločin čekao sudski epilog 15 godina. Slučaj je došao do Ustavnog suda i bio korektiv svih bezosjećajnosti, krivog tumačenja određenih odredbi i manipulacija zakonima na štetu obitelji - rekao je Miron Špek, pravnik Inicijative mladih za ljudska prava koji su ovo sjećanje organizirali zajedno sa Srpskim narodnim vijećem i Centrom za mirovne studije. Obljetnici se priključila i Jadranka Reihl - Kir, supruga ubijenog načelnika.

- Sve ove godine sam posvetila istini. U supruga je ispaljeno 16 metaka - rekla je jedva susprežući suze te dodala kako na tom mjestu sve ponovno proživljava. U Zagrebu je Inicijativa mladih za ljudska prava uputila Odboru za imenovanje ulica i trgova zahtjev za imenovanje Naselja sjećanja.Od mjerodavnih gradskih tijela traže da se u novoizgrađenim ulicama i zelenim površinama u naselju Trešnjevka dodjeli, između ostalih, ime i Josipa Reihla Kira. Sličnu raspravu planiraju inicirati i u Osijeku.

>> Frljić: Nazovite ulice po obitelji Zec, Milanu Levaru, Reihl-Kiru...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Jiba.Jibi.Gjize.Jep
Jiba.Jibi.Gjize.Jep
17:13 02.07.2014.

sta ovi izmisljaju kad ga je udba i manolic pogubila jer su zeljeli planirani rat da uniste hrvate. na kraju su popusili svi a sada ponovo nesto izmisljaju