max donosi!

Bijeli će se teško obraniti kada stignu ponude za mlade igrače

Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
'02.08.2012., Stadion Poljud, Split - Prva utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Hajduk Split - FC Inter Milano. Branka Ramljak, Marin Brbic. Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
'15.06.2013., Split - Hajdukovci na Poljudu odradili poslijepodnevni trening uoci odlaska na pripreme. Jens T. Anderson, novi sportski direktor. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Foto: 'Tino Juric/PIXSELL'
'12.05.2013., stadion Poljud, Split - MAXtv 1. HNL, 31. kolo, HNK Hajduk - NK Lokomotiva. Tonci Mujan i Mathias Chago. Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
'08.11.2012., stadion u Maksimiru, Zagreb - 10. kolo Prve HNL za juniore, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Josip Basic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
'08.11.2012., stadion u Maksimiru, Zagreb - 10. kolo Prve HNL za juniore, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Josip Elez i Jozo Simunovic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
27.06.2013.
u 07:38
Tržište nema milosti za Hajdukove muke i kad zagusti, Mujana, 
Bašića i Eleza prodat će za "daj što daš"... donosi novi Max!
Pogledaj originalni članak

Nekoliko vijesti ima zanimljivu konotaciju. Hajduk se podičio dovođenjem Silvija Malkoča iz zagrebačke Dubrave. Talentirani malac rođen je 1998. godine, silno ga je želio Dinamo, ali Malkoč je preko Trnja došao do Poljuda.

Bijeli su svoje pipke okrenuli prema Zagrebu, dosadilo im je stalno predbacivanje slučajeva Bobana, Prše, Modrića, koji su s dalmatinskog krša umjesto bijelog odjenuli plavi dres.

- Mali je odličan, preporučio sam ga Hajduku - pričao nam je nedavno Mate Maleš, predsjednik Društva prijatelja Hajduka Zagreb, koji je odigrao glavnu ulogu oko dovođenja Malkoča.

Hajduk je bacio oko i na braću Trojana i Elvira Malokua iz Rijeke, jedan je rođen 1998. godine, drugi je dvije godine stariji. Te akcije dovođenja klinaca vodi koordinator u omladinskom pogonu Nenad Pralija.

U Poljudu su shvatili stanje na tržištu. Nogometni menadžer Tomislav Erceg objašnjava što se događa.

- Vremenska granica se pomaknula, inozemni klubovi kupuju igrače od 18, 19 godina. Oni, koji krenu na prodaju s 21-22 godine praktički su već stari. Dobro, pretjerano je reći stari, ali bogati klubovi žele mlade, kvalitetne klince, koji su već igrali za prvu momčad. Takvo je stanje na tržištu, koje nema milosti za naše financijske probleme, za slaganja momčadi - kaže Erceg koji usporedbu pronalazi u proizvodnom pogonu.

- Naše područje u većini slučajeva je poput tvornice u kojoj se sklapaju odlični proizvodi za strano, bogato tržište - objašnjava Erceg, koji vodi brigu o 17-godišnjem Josipu Bašiću, kapetanu U-17 reprezentacije.

Liverpool zagrizao za Bašića

Josip Bašić je na meti skauta iz brojnih europskih klubova, već sada bi mogao ostvariti transfer vrijedan dva milijuna eura. Liverpool je najviše zagrizao i nije jedini. Ali, Hajduk se pokušava otrgnuti tom europskom zovu.

- Novca nema i neće ga biti - još davno je govorio sada već bivši predsjednik Nadzornog odbora Josip Paladino.

Otišao je Paladino zbog afere s Karlovačkom bankom, ali stanje u Hajduku je jednako, novca nema ni dalje i bijeli će se teško obraniti kada stignu ponude za mlade igrače.

Prvi na udaru je 19-godišnji Josip Elez. Lazio je ponudio 500, pa 600 tisuća eura, ali Hajduk za sada odbija. Premalo je to novca, u Poljudu smatraju da je Elez dragulj. Posebno se Hajduk zagrcne kada vidi da Dinamo za Jedvaja, koji je mlađi od Eleza, bez problema odbije ponudu od pet-šest milijuna eura. Ali, Hajduk se ne smije i ne može uspoređivati sa Zagrepčanima, osmerostrukim uzastopnim prvacima.

Već smo pisali da je Dinamov donji limit ulaska u neki transfer pet milijuna eura, a to je Hajdukov plafon. Sve je to i logično,

Elez u statusu šestog stopera

Dinamo je uvjerljivi prvak Hrvatske, već godinama igra Ligu prvaka i Europsku ligu. A Hajduk za titulu ne zna sedam godina, od 2005. godine, jednom je, 2010. godine, igrao Europsku ligu.

Zato se u Poljudu moraju vrtjeti s tim za nogometne prilike sitnim iznosima.

Hajduk je praktički prisiljen rasprodavati svoje mlado blago. Bijeli su u začaranom krugu. Ne bi željeli prodavati mlade igrače za male novce, žele ih afirmirati. Ali, istovremeno žele trofeje u Hrvatskoj ligi, žele što dalje u Europu, a to se s mladim igračima baš i ne može. Sredinu je teško naći, jer Hajduk ne može kupovati kvalitetno, novca nema.

Primjer Josipa Eleza je jasan. Veliki talent, mladi reprezentativac, a odigrao je tek dvije minute u seniorskoj konkurenciji! Na jednom od treninga, koje je trener Igor Tudor otvorio uoči nove sezone, Elez, rođeni stoper, igrao je lijevog beka, a stoperi su bili Milić, Jonjić, Milović i Jonjić. Pridodamo li toj četvorci Maloču, ispada da Elez trenutačno ima status šestog stopera u momčadi.

Iz tog začaranog kruga, barem tako je zamislio klupski predsjednik Marin Brbić, bijele mora izvući švedski sportski direktor Jens Andersson. On mora pronaći taj balans između afirmacija igrača, zarade novca i dobrih rezultata. Ako to ostvari, Andersson će zlatnim slovima biti upisan u noviju Hajdukovu povijest.

Nisu Hajdukovi biseri samo Elez i Bašić, tu su i Tonči Mujan, pa Ivan Jakov Džoni, Luka Lučić, Frane Vojković...

Klinac od 13 otišao u Bayern

Za sve njih ima niz zainteresiranih klubova, ali transfer kapitalac još se ne nazire. Sve su to iznosi od oko 500 tisuća eura, to je premalo za Hajduk. No, ne stigne li u kratkom roku neka injekcija, Hajduk će biti prisiljen puštati svoje mlade igrače. Kako reče Tomo Erceg, tržite se promijenilo.

Evo, posljednja vijest je da Hajdukov nadareni klinac Leon Ernst Habib, koji ima 13 godina, ide u Bayern. Habibov otac je Nijemac, majka je iz Afganistana, a došli su živjeti u Split i uživali. Malac je nadaren, ali ode u Bayern, u redove prvaka Europe. I to je Hajdukova sudbina kada se pojave veliki klubovi u tim pomaknutim tržišnim granicama. 

>> \'Razgovor s Amerikancima ne znači da će Hajduk biti prodan\'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.