BiH ne namjerava sudjelovati u projektu gradnje nuklearke u Albaniji

13.02.2009.
u 09:56
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina nema namjeru sudjelovati u projektu gradnje nuklearne elektrane u Albaniji na što ju je nedavno pozvao i hrvatski premijer Ivo Sanader, izjavio je u petak Amer Jerlagić, glavni direktor Elektroprivrede BiH.

- Bosni i Hercegovini ne treba nuklearna elektrana jer imamo drugih neiskorištenih elektroenergetskih potencijala, posebice hidrokapaciteta - kazao je Jerlagić za "Dnevni avaz".

O projektu gradnje zajedničke nuklearke u Albaniji ovoga su tjedna u Zagrebu razgovarali hrvatski i albanski premijeri Ivo Sanader i Sali Berisha. Hrvatski je premijer u toj prigodi izjavio kako će BiH i Crna Gora biti pozvane da se priključe projektu.

Jerlagić smatra logičnim da BiH svoj novac ulaže u svoju državu, a ne u Albaniju. Podsjetio je kako je već planirana gradnja nova dva bloka u tuzlanskoj termoelektrani kapaciteta 500 megavata, a na rijeci Bosni između Doboja i Sarajeva, po njegovim tvrdnjama, može se izgraditi još elektrana kapaciteta 350 megavata.

U Elektroprivredi BiH procjenjuju kako bi uz investiciju od oko 500 milijuna eura u dolini rijeke Bosne mogli izgraditi niz manjih elektrana i to bez ugrožavanja okoliša.

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr