IZ PRIRODE ILI LABORATORIJA

Biden obavještajcima: U 90 dana istražite porijeklo koronavirusa!

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U.S. President Biden discusses implementation of American Rescue Plan at the White House in Washington
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U.S. President Joe Biden and first lady Jill Biden visit Philadelphia
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Joe Biden
28.05.2021.
u 18:12
Zahtjev američkog predsjednika Bidena dodatno će zaoštriti odnose s Kinom
Pogledaj originalni članak

Predsjednik SAD-a Joe Biden dao je nalog i rok od 90 dana američkim tajnim službama da utvrde je li koronavirus nastao u kineskom laboratoriju. Naime, ni poslije godinu i pol, koliko traje pandemija, znanstvenici se ne mogu složiti je li koronavirus nastao u prirodi i tako se proširio na ljude ili je pak među ljude došao nakon nesreće u nekom od laboratorija u Kini.

– Zatražio sam od obavještajne zajednice da udvostruči napore na prikupljanju i analiziranju podataka koji bi nas mogli približiti konačnom zaključku – rekao je Biden. Planirane aktivnosti podrazumijevaju i uključivanje američkih laboratorija kao i vladinih agencija koje ne pripadaju obavještajnom aparatu SAD-a.

Bidenov nalog stigao je odmah nakon što je Wall Street Journal citirao američko obavještajno saznanje prema kojem su se tri znanstvenika u laboratoriju u Wuhanu, kineskom gradu iz kojeg se koronavirus proširio na cijeli svijet, razboljela još u jesen 2019.

Kineske vlasti ove Bidenove najave smatraju vrstom pritiska i načinom “stigmatizacije Kine” te odlučno opovrgavaju stvaranje koronavirusa u laboratoriju i bilo kakve nesreće u njemu. Početkom ove godine i stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije istraživali su u Wuhanu kako je nastao virus te su pronašli najviše dokaza da je virus, prije nego što se proširio na čovjeka, bio raširen među životinjama. Tada su rekli i da je mogućnost da je “izašao” iz laboratorija „krajnje nevjerojatan put“. No tijekom višednevne istrage stručnjaci su u Wuhanu imali ograničene informacije.

VIDEO Cijepljenje će trajati dok se ne cijepi više od tri milijuna građana.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar mofo
mofo
19:04 28.05.2021.

Kako sad to odjednom nije rasisticki reci iz koje je zemlje potekao virus pa cak ni predloziti mogucnost da je "pobjegao" iz laboratorija?

GE
generacija57
19:07 28.05.2021.

I ja ne vjerujem da je izašao iz prirode.

ON
onjko
23:13 28.05.2021.

Matori jarče, kao da ne znaš otkud je došao virus? A ako stvarno ne znaš, onda na krivi način provodiš starost.