INTRANSLAW Zagreb 2015.

Bez poznavanja europskog prava nema opstanka hrvatskih prijevoznika niti njihove konkurentnosti

Foto: PR FOTO
INTRANSLAW Zagreb 2015.
Foto: PR FOTO
INTRANSLAW Zagreb 2015.
Foto: PR FOTO
INTRANSLAW Zagreb 2015.
22.09.2015.
u 12:45
Više od 90 posto propisa koji uređuju područje transporta i transportnog prava donosi se u Bruxellesu i izjednačava pravila na razini čitavog jedinstvenog EU tržišta. Države članice imaju odgovornu ulogu transponiranja ciljeva EU direktiva u domaće zakonodavstvo, dok Uredbe imaju izravan učinak. Presude Europskih sudova čine također integralni dio pravne stečevine koji valja poznavati i primijeniti. No, koliko smo upoznati s novim pravilima, koja su od 1. srpnja 2013. hrvatsko pozitivno pravo u ovom području?
Pogledaj originalni članak

Upravo je to jedna od tema kojom će se pozabaviti 1. Međunarodna konferencija o transportnom pravu i pravu osiguranja – INTRANSLAW Zagreb 2015. koja će se održati 15. i 16. listopada 2015. godine u Zagrebu.

Kako pokazuju podaci s terena, hrvatski prijevoznici trebaju se upoznati s transportnim pravilima i odredbama o kojima im uvelike ovisi opstanak i konkurentnost na liberaliziranom jedinstvenom tržištu. Većina prijevoznika teško se snalazi u mnoštvu propisa koji se svakodnevno donose u Europskoj uniji ili na pretragu troše izuzetno mnogo vremena i energije.

Hrvatska je sastavni dio tržišta Europske unije stoga je poznavanje europskog transportnog prava nužnost, kako bi prijevoznici saznali kako i koje državne potpore mogu ostvariti ili kako osmisliti dovoljno dobre projekte kako bi povukli novac iz europskih fondova namijenjenih razvoju prometa i transporta.

U sklopu konferencije INTRANSLAW Zagreb 2015. održat će se niz predavanja i panela, na kojoj će vodeći domaći i strani stručnjaci iz prakse i znanosti otvoriti velik broj iznimno aktualnih pravnih tema iz svih grana prometa. Iz sadržaja treba posebno istaknuti panel o financiranju infrastrukturnih projekata, na kojem će se raspravljati o tome jesu li tradicionalne banke konkurentne i mogu li one svojim sredstvima financirati velike infrastrukturne projekte poput izgradnje novog terminala Zračne luke Zagreb ili Pelješkog mosta.

Osim predavanja i panela, posebnu zanimljivost čini i INFO – Lab radionica, na kojoj će 20 polaznika na računalima proći interaktivnu edukaciju pretraživanja različitih izvora prava EU s vodećim informacijskim stručnjakom u području, voditeljicom Europskog dokumentacijskog centra Pravnog fakulteta u Zagrebu mr. sc. Aleksandrom Čar.

Konferencija će pokušati, primjerima iz prakse i iskustva stručnjaka, pokazati kako uhvatiti korak s ostatkom Europe i pronaći svoje mjesto na otvorenom tržištu.

"Preko 90 posto svih pitanja u svim granama prometa uređeno je primarnim i sekundarnim zakonodavstvom EU. Prema nekim izvorima, to iznosi preko 30 tisuća stranica propisa i preko 100 presuda Suda Europske unije. To ogromno područje danas je pozitivno hrvatsko pravo i valja ga poznavati ako se želi opstati na izuzetno kompetitivnom tržištu transportnih usluga EU. Međutim, praksa je pokazala da je razina pripreme i informiranja struke u području transportnog prava EU nedovoljna, a ponegdje gotovo i nepostojeća. Cijena takvog ne snalaženja jako je skupa i pogubna za dugoročnu konkurentnost sektora koji je od strateškog interesa za hrvatsku industriju i gospodarstvo", istaknula je prof. Nikoleta Radionov, predsjednica Organizacijskog odbora konferencije.

Velik dio programa posvećen je i pitanjima osiguranja rizika u transportu, temi koja je usko vezana uz svakodnevno poslovanje i opstanak transportne industrije. No, pored pojedinačnih tema iz područja osiguranja, biti će riječi i o iskustvima i izazovima s kojima je suočena sama industrija transportnog osiguranja po ulasku u Europsku uniju, o čemu će govoriti Margita Selan-Voglar iz Zavarovalnice Triglav iz Slovenije.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a tijekom dva konferencijska dana okupit će domaće i strane pravne stručnjake iz redova regulatornih agencija, prijevozništva, osiguranja, znanosti, odvjetništva i sudstva koji će raspravljati o brojnim aktualnim pitanjima vezanim uz ovo opsežno i dinamično pravno područje.

Više o samoj konferenciji kao i kako se prijaviti, možete pronaći na službenim stranicama konferenicije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr