Ide na svjetsko prve

Bez gledanja na računalu otipka čak 357 znakova u jednoj minuti

Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Bez gledanja na računalu otipka čak 357 znakova u jednoj minuti
29.11.2010.
u 14:57
Najveća mi je vježba chatanje na facebooku, e-mailu. Dopisujem se i s 10-ak prijatelja istodobno – kaže Patricia, koja će na svjetsko prvenstvo u Pariz
Pogledaj originalni članak

Patricia Vedriš (17), učenica trećeg razreda koprivničke Srednje škole, plasirala se na svjetsko prvenstvo u komjutorskoj daktilografiji.

Za svjetsko natjecanje, koje će se u srpnju 2011. godine održati u Parizu, kvalificirala se nakon prvenstva Hrvatske u Zagrebu, gdje je osvojila 3. mjesto.

– Natipkala sam 357 znakova u minuti, što bi značilo da sam u 10 minuta natipkala 3800 znakova – kaže ona.

Greške se ne mogu brisati, a kako je natjecanje online, tekst se gore na ekranu čita, a dolje prepisuje.

Patricia je učenica smjera upravni referent, a njen mentor Dejan Lovrenčić kaže da je ovo velik uspjeh jer dakltilografiju imaju tek dva puta tjedno.

– Nisam očekivala takav uspjeh, a najveća mi je vježba chatanje na facebooku, e-mailu, kad se dopisujem i s 10-ak prijatelja istodobno – smije se Patricia.

No za svjetsko će prvenstvo, kaže, vježbati po pola sata na dan.

– U Parizu će vjerojatno biti natjecatelja iz 30-ak država, a lani je u Pekingu na svjetskom natjecanju pobjednik natipkao čak 690 znakova u minuti – priča Lovrenčić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.