TRI PITANJA

Besnik Tahiri: Svi Albanci sanjaju da su u jednoj državi

Besnik Tahiri: Svi Albanci sanjaju da su u jednoj državi
19.10.2014.
u 17:00
Kosovski političar odgovara na pitanja o incidentu na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije
Pogledaj originalni članak

Kako komentirate događaje na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije?

Događaji na Partizanovu stadionu u Beogradu, nažalost, dokazuju da je Srbija još daleko od civilizacije. Unatoč tome što je prošlo više od 20 godina od raspada Jugoslavije, njihov mentalitet ostao je isti – mržnja prema svima koji nisu Srbi. Evidentno je kako vlast nije poduzela ništa da spriječi incident na stadionu, ne ulazeći u to zašto su sukobi izbili. Njima je to odgovaralo. Taj sukob vraća nas korak unazad u normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije te Srbije i Albanije.

Srbi tvrde da su za te nerede krivi Albanci. I doista, pitanje je bi li se sukobili da se nije pojavila bespilotna letjelica sa zastavom velike Albanije. Ne smatrate li vi da je to bila provokacija?

Na nogometnim stadionima svi smo mi svjedoci da postoje razni provokativni transparenti. Možda ovi ne bi pustili letjelicu sa zastavom velike Albanije da srpski navijači nisu počeli vrijeđati Albance. Uostalom, mi još do dan-danas ne znamo tko su ti koji su pustili letjelicu i zastavu. Ja mogu sa sigurnošću tvrditi da su to bili navijači i pojedinci te da iza njih ne stoji nikakva organizacija. Naravno da će oni koji su to učinili odgovarati. Ja, kao Albanac, osobno ih ne bih osudio jer svatko izražava nezadovoljstvo na svoj način. Pojedinci su upravo na ovaj način htjeli poslati svoju poruku.

Vjerujete li da će vaš san o velikoj Albaniji biti ostvaren?

Projekt velike Albanije projekt je prošlog stoljeća. Svi mi Albanci, i u Albaniji i na Kosovu te u Makedoniji, Crnoj Gori, živjet ćemo u jednoj državi kada uđemo u EU. Prisilno mijenjati granice ne dolazi u obzir. Naravno da svi mi Albanci sanjamo o tome da živimo u jednoj državi, ali pod okriljem EU.

>> Tučnjava na utakmici: Bespilotni nastavak srpsko-albanskih tenzija

>> Premijeri Srbije i Albanije 'zaratili' objavama na Twitteru

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

HR
HR4ever
17:12 19.10.2014.

I Srbijanci misle isto tako ,ali ne pod okriljem EU nego majcice Rusije.....

MH
mrtav-hladan
20:35 19.10.2014.

svatko ima pravo na svoje misljenje Sto se mene tice sve albance bi trebalo naseliti u Albaniju stvar rjesena za sva vremena

IC
ice12
02:14 20.10.2014.

Gledao sam/slusao nekog srpskog guslara na YouTube kako gusli: kosovo ce opet srpsko biti. Komentira suljo iz Sarajeva: djaba ti gusle. Nece Albancima trebati nasilno mijenjanje granica. Problem se rjesava 'ispod pojasa'. I Hrvati i Srbi, a i Makedonci odumiru. Stara je izreka: Sudbinu naroda odredjuje KOLIJEVKA a ne mrtvacki sanduk.