'IMAMO DOVOLJNO TESTOVA'

Ministar Beroš: Osobno nisam bio u kontaktu sa zaraženom veleposlanicom

Foto: Tomislav Krasnec
06.03.2020.
u 16:33
Tijekom jutrošnjeg izvanrednog vijeća dobili smo informaciju da je naš veleposlanica bila u kontaktu s osobom koja je pozitivna. Ja osobno nisam bio u bližem kontaktu, postupljeno je sukladno pravilima struke, rekao je Vili Beroš
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš u Bruxellesu je komentirao situaciju s koronavirusom. Komentirao je i situaciju veleposlanice RH pri EU Irene Andrassy koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Jeste li vi bili u kontaktu našom veleposlanicom Andrassy?

Što sam odgovorio na pitanja europskih novinara odgovorit ću i vama.  Dakle, medicina i zdravlje nije matematika, nepredvidljive okolnosti su moguće. Tijekom jutrošnjeg izvanrednog vijeća dobili smo informaciju da je naš veleposlanica bila u kontaktu s osobom koja je pozitivna. Ja osobno nisam bio u bližem kontaktu, postupljeno je sukladno pravilima struke. Upravo je to razlog zašto smo mi tu, dakle ovaj događaj dokazuje da je transmisija brza i moguća i da moramo razgovarati da bi naš modalitet obrane od ove ugroze bio najbolji.

Ima li Hrvatska dovoljno zaštitne opreme i testova za detektiranje, ima li Europska unija? Koliko je broj novih zaraženih dnevno koje treba Hrvatska testirati?

Dakle pitanje je apsolutno utemeljeno. U ovom trenutku i Hrvatska i Europska unija imaju dovoljno resursa za odgovor na ovu krizu.  Međutim, pitanje je koliko će kriza trajati. Upravo zato se intenzivno razgovara ili veseli me činjenica da su neki ministri naglasili da su u njihovim državama multiplicirani  kapaciteti proizvodnje i zaštitne opreme i lijekova. Ono što je kompleksnije i problematičnije - ne mogu se tako lako multiplicirati i proizvodnja recimo respiratora, ali koliko znam u ovom trenutku takve opreme ima dovoljno na svjetskom tržištu. Ono što je sad rezultat zadnjeg sastanka je da se krene u okviru objedinjene javne nabave za sve zemlje članice. Dakle pripremamo se koliko god moguće, ovo je  jedan novi izazov, nova kriza. Dosad nije viđen ovakav scenario. Vjerujemo da će dolaskom toplijeg vremena infekcija jenjavati međutim moramo biti pripremni na sve scenarije. U okviru svog predsjedavanja Hrvatska je imala posebnu zadaću i odgovornu dužnost da animira još jednom ponovno sve zemlje članice i kao što ste vidjeli mislim da je 25 ministara bilo tu, dakle  svi ozbiljno shvaćaju ugrozu i danas smo razgovarali krajnje otvoreno i mislim da su zaključci prikladni u ovom trenutku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

HA
Hanok
01:48 07.03.2020.

Bero voli disko

DH
dalibor.hren
07:48 07.03.2020.

Nije bio osobno, možda je dvosobno!?

VO
volimnju
21:56 06.03.2020.

ovaj beroš mi se čini normalan. nije bahat kao ostali ministri