PRESUDA Majke ubijenih ogorčene znatno manjim kaznama za grozan ratni zločin

Beogradski sud smanjio kazne za zločin na Ovčari

12.03.2009.
u 13:55
Pogledaj originalni članak

Ovo je sramota. Ne mogu vjerovati da su donijeli ovako sramotnu presudu. Moga mi sina ne može vratiti ni jedna zatvorska kazna, ali da neke od tih krvnika oslobode ne mogu vjerovati, rekla je Jozefina Varga, majka Vladimira ubijenoga na Ovčari, poslije današnjeg izricanja presude optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine.

10 mjeseci po ubijenom
Dodala je da ju je šokiralo obrazloženje presude u kojem se govorilo kako su zatočeni tučeni, mučeni, klani noževima da bi se štedjelo streljivo, ali i kako su preživjeli naknadno ubijani. Odlukom Sudskog vijeća Okružnog suda u Beogradu optuženima su određene 193 godine zatvora ili čak 60 godina manje nego u prvoj presudi iz prosinca 2005. godine.

Novinari su izračunali da je za svakoga ubijenoga na Ovčari dosuđeno manje od 10 mjeseci zatvora. Od osamnaestorice na optuženičkoj klupi sedam ih je osuđeno na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora, po jedna osoba na 15, 13, 9 i 6 godina, dvije na po pet godina zatvora, a pet je optuženih oslobođeno optužbi.

Najviše je komentara izazvalo smanjenje zatvorske kazne zapovjedniku paravojne postrojbe Leva supoderica Milanu Lančužaninu kojemu je prvotna kazna sa 20 godina smanjena na 6 godina i već je danas izišao iz pritvora. Znatno nižu kaznu dobio je i Predrag Dragović, sa 20 na 5 godina zatvora, a Vujo Zlatar i Predrag Madžarac oslobođeni su optužbi iako su prvostupanjskim kaznama bili osuđeni na po 15 i 12 godina zatvora.

– Nisam zadovoljna i ne mogu biti ovakvim kaznama. Nadala sam se da će potvrditi prvotne kazne, ali ovo je sramota – smatra Barica Spudić kojoj je sin ubijen na Ovčari. Nezadovoljstvo presudom istaknuo je i Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih branitelja, napominjući da još nema glavnih krivaca za zločin na Ovčari.

Sanader zadovoljan
– Nalogodavaca, odnosno vojnoga i političkog vrha Srbije, pripadnika SANU i SPC-a i dalje nigdje nema – rekao je I. Pšenica. Glasnogovornik Okružnog suda u Beogradu, Bruno Vekarić, najavio je da će se tužiteljstvo žaliti na sve niže izrečene kazne. Premijer Sanader izjavio je da je zadovoljan što se suđenjem izbjeglo da žrtve postanu opet žrtve. Smatra kako se pokazalo da je Srbija spremna suditi za ratne zločine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr