VELIKO PRIZNANJE

Beč proglašen najzelenijim gradom na svijetu

Foto: GettyImages
grad Beč
Foto: GettyImages
grad Beč
Foto: GettyImages
grad Beč
VL
Autor
Snježana Herak
07.05.2020.
u 13:50
Nakon prvoplasiranog Beča na rang listi „Deset najzelenijih gradova svijeta 2020“, nalaze se  München, Berlin i Madrid.
Pogledaj originalni članak

U svakodnevnoj ogorčenoj borbi protiv širenja koronavirusa, pomalo je u sjeni ostala vijest da je glavno grad Austrije Beč proglašen za „najzeleniji grad na svijetu 2020. godine“, izvijestila je bečka gradska vlast. 

Ovu prestižnu titulu dodijelila mu je kanadsko-američka konzultantska Agencija „Resonance“, a izborio ju je u oštroj konkurenciji s 100 ostalih svjetskih zelenih metropola.

Nakon prvoplasiranog Beča na rang listi „Deset najzelenijih gradova svijeta 2020“, nalaze se  München, Berlin i Madrid.

„Sjajna vijest! Ponosan sam na Beč, koji je uzor za zelenu budućnost“, rekao je ponosno bečki gradonačelnik Michael Ludwig, a prenijeli austrijski mediji.

Bečani, koji posljednja dva tjedan muku muče s koronavirusom i porastom broja novooboljelih, posebno je razveselila vijest da je baš njihov grad „najzeleniji na svijetu“. Jer upravo te zelene gradske površine, lijepe i ugodne oku, pokazale su proteklih tjedana koronakrize i svoju dodatnu vrijednost i značaj, kao „pluća grada“.

Kako navodi Agencija „Resonance“, kriteriji ocjenjivanja 100 svjetskih gradova bili su, između ostalih, postotak zelenih površina i parkova u ukupnoj gradskoj površini, korištenje obnovljive energije, kvaliteta zraka u gradu, organizacija i ponuda javnog gradskog prijevoza te ponuda lokalnih proizvoda na gradskim tržnicama.

Kako je istaknuto Beč je pokazao i dokazao da je „Smart City“,  ali izuzetno dobro opremljen za „zelenu budućnost“. Važne bodove pri osvajanju prvog mjesta donijele su mu „svježe ideje za mobilnost i javne parkove te sjajna ponuda javnog prijevoza“. Naime, u Beču se čak polovica ovog gotovo dvomilijunskog grada vozi javnim prijevozom i posjeduje godišnju kartu. Čestitke na osvojenoj tituli!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SI
sisavac
14:19 07.05.2020.

predlažem gradonačelniku beča da prije nego daje ovakve ushićene izjave ode u neki drugi grad, može i u moskvu, pa da vidi što je grad pun zelenila. moskva ima više zelenila, zelenih površina, nego što beč ima ukupnu površinu grada. a madrid da se tu našao... lijepo, samo ne znam gdje su našli tolki udio zelenila među zgradama... jedna beču bliža budimpešta isto ima više zelenila. i rim ima puno zelenila. al ok, 'beč' je pobijedio! kad sam vidio naslov 'najzeleniji grad', meni odmah na um pala činjenica da je muhamed najčešće muško ime djece u beču, da u školama ima najviše muslimana, pa tak, islam, zelenilo...