Luka Bebić:

Bebić: Lopov ili ne, Sanader će mi ostati prijatelj i ići ću mu u posjet

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Bebić: Lopov ili ne, Sanader će mi ostati prijatelj i ići ću mu u posjet
25.09.2011.
u 16:46
Ne bi bila tragedija izgubi li HDZ, kao niti ako premijer postane Zoran Milanović
Pogledaj originalni članak

Prijatelji su oni koji su u teškim okolnostima spremni pomoći, ne odričem se prijateljstva s Ivom Sanaderom, rekao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” Luka Bebić. Objasnio je da je u odličnim odnosima s obitelji Sanader, a s Ivom se zadnji put telefonski čuo prije mjesec dana. Nije ga posjetio u pritvoru jer Sanader želi da ga obilazi tek obitelj, ali i iz razloga što bi hrvatska javnost povezala Bebićevu funkciju predsjednika Sabora i njegov osobni posjet pritvoreniku.

Na pitanje - kako ti lopov može biti prijatelj? - Bebić odgovara s “jel’ ti sve znaš o svom prijatelju, jel’ supružnici u braku sve znaju jedan o drugome”. Kaže da treba čekati pravomoćnu presudu Sanaderu, no, budu li optužbe i dokazane, Bebić to (kriminal) može i osuditi, no “presuda se neće odraziti na naše prijateljstvo”.

Poljuljan moral HDZ-a

Bebić, pak upozorava na previše selektivnu kampanju, pogotovu u medijima protiv HDZ-a, koja čak graniči s histerijom, jer te se optužbe prvo moraju dokazati na sudu, bez pritisaka. Smatra da će, ipak HDZ uspjeti prevladati krizu. Priznaje da je protekli stranački Sabor bio organiziran kako bi se vratilo poljuljano povjerenje članstva HDZ-a, kako bi se ohrabrili i mobilizirali za izbore. Kaže da će HDZ opet dobiti više glasova nego što to pokazuju ankete.

Ne smatra, međutim tragedijom ako HDZ i izgubi izbore, no podsjeća da je 2000., koalicijska vlast provela goleme čistke i smjene, “čak na bezveznim funkcijama”. Ne smatra, pak da bi dolazak Zorana Milanovića bila tragedija.

- Ukoliko pobijedi SDP, ja ne mogu unaprijed reći da će Milanović biti odličan, ili loš premijer, to će biti eksperiment, a ocijenit će ga hrvatska javnost...dolazak nekompetentnog bi bio minus, ali to se da ispraviti, kaže.

Kosor je hrabra

Drži da bi bilo licemjerno unaprijed se, do to sud ne utvrdi, ispričavati se javnosti zbog kriminala u HDZ-u. Kaže da su se on i Vladimir Šeks udaljili (“prijatelji je i onaj koji može podnjeti tvoj uspjeh”), no “nismo do kraja, a i prije smo imali različita gledišta”. Za Šeksa kaže da je i dalje ambiciozan, ima znanja i dao je veliki doprinos, no usmjeren je na dnevnu politiku. Priče o “barba Luki” koji daje familiji preporuke za zapošljavanje Bebić naziva lažnima, kao i optužbe za klijentelizam. Dao je preporuku, no ona nije prihvaćena, jer je taj zaposlen na drugom mjestu u HŽ-u, a riječ je o osobi s magisterijem i dragovoljcu.

- Inače, dužnosnici bi se toga trebali čuvati i ispričavam se, premda preporuka tu nije bila uspjela”, navodi Bebić. Za premijerku Kosor i Vladu kaže da su u vrlo teškoj situaciji preuzeli odgovornost i, bez obmane javnosti vukli i nepopularne poteze. Možda to nije dovoljno, no prijeđena je najniža točka i pomalo izlazimo iz krize, poruka je Bebića.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 146

OB
-obrisani-
17:46 25.09.2011.

nastarija živuća aktivna kom.unjara će držat brodike,BAŠ ..!

OB
-obrisani-
22:03 25.09.2011.

karambita, i ja bi ga mrzio da sam na tvome mjestu-nije lako bilo bjezat 1995-to je bilo jako naporno za vas \"marljive\" ljude.

OB
-obrisani-
19:22 25.09.2011.

cenzurira se istina o živućim udbašima koji su sve ujebali