Pravilnik o zaštiti

Bazne će stanice manje zračiti, ali bit će ih više

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Bazne će stanice manje zračiti, ali bit će ih više
06.05.2014.
u 19:00
Operatori: 20-postotno smanjenje dopuštenog zračenja neutemeljeno je!
Pogledaj originalni članak

Predloženim Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja nije zadovoljna nijedna strana. Borci protiv baznih stanica mobilnih operatora, koji su nedavno osnovali Hrvatsku udrugu za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ), predloženi nacrt smatraju tek kozmetičkim promjenama dok u Udruzi pokretnih komunikacija Hrvatske (UPKH) tvrde da se 20-postotno smanjenje dopuštene vrijednosti elektromagnetskog polja (EMP) predlaže bez ikakvog znanstvenog utemeljenja, samo kao populističko popuštanje sve glasnijim protivnicima baznih stanica.

Sukob interesa

Uime HUZEZ-a, dr. Srećko Marušić, spec. interne medicine i kliničke farmakologije, inače liječnik u KB Dubravi, tražio je imena članova povjerenstva koje je izradilo pravilnik, o kojem se jučer održala javna rasprava u Upravi za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja. Odbijen je, uz obrazloženje da članovi povjerenstva ne žele javno reći svoja imena, a u dopisu s tim odgovorom, koji potpisuje ministar Rajko Ostojić, napominje se i da ti članovi u povjerenstvu rade bez novčane naknade.

– Očito su u sukobu interesa. Neki od članova stručnjaci su s FER-a koji s operatorima rade na projektima postavljanja baznih stanica. Tražimo da se donese pravilnik koji će ponajprije štititi zdravlje građana, a ne pogodovati mobilnim operatorima – kaže Josip Barušić iz HUZEZ-a. Granice dopuštenog zračenja u susjednim zemljama 16 puta su niže nego u Hrvatskoj, tvrde, a u Salzburgu nevjerojatnih 160.000 puta niža. To pak opovrgava Sarita Bukovčan iz UPKH.

– U Hrvatskoj je dopušteno samo 40% vrijednosti EM polja od onog što propisuje EU direktiva. I sad se smanjuje 20% temeljem proizvoljnih informacija. A salzburške vrijednosti samo su smjernice, to je potvrdilo i austrijsko Ministarstvo prometa, inovacija i tehnologije – navodi S. Bukovčan.

Čak 570 studija

Nijedna od 570 znanstvenih studija u EU nije potvrdila štetne utjecaje mobilnih baznih stanica, ističe, pa je i zaključak nedavne javne rasprave EK-a da nema razloga za zabrinutost. Sniženje pak vrijednosti EM polja dovest će do većeg broja baznih stanica.

>> Na gradonačelnikovu zemljištu bazna stanica, građani se bune

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
19:49 06.05.2014.

Bazne će stanice manje zračiti, ali će ih biti više; pa smo na istome! Super vijest!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
20:43 06.05.2014.

Nije na istome. Bolje je više postaja manje snage nego jedna velike. A problem je veći u bliskome zračenju mobilnih uređaja. I baznih postaja koje su kolocirane, npr. odašiljači više operatora i više sustava na jednome antenskome stupu plus recimo radio odašiljač. E to zajedno je problem.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
07:29 07.05.2014.

Sve je to samo mazanje očiju. Žele ozakoniti još veći broj baznih stanica. Sve one zrače isto a biti će ih još više. Manje baznih stanica pravilno raspoređenih u prostoru zrače manje i daju bolji signal nego da su razbacane po krovovima. Međutim onda se mora poštivati prostorni plan gradnje a za to su potrebne građevinske dozvole. Oni koji žele ozakoniti ugrožavanje okoliša i zdravlja ljudi ne vole spominjati svoja imena,nego sve to rade u tišini daleko od javnosti.