Barack Obama postavio nove ekološke standarde posrnuloj američkoj autoindustriji

20.05.2009.
u 18:48
Pogledaj originalni članak

Golemi, petometarski automobili s motorima koji troše dvadesetak litara goriva na sto kilometara uskoro bi mogli postati dio američke tradicije koja odlazi u prošlost.

Za to je zaslužan predsjednik Barrack Obama koji je jučer u Bijeloj kući ugostio vodeće ljude američke autoindustrije, politički utjecajne osobe, Vladine službenike i jednostavno im priopćio da od sada Amerika mora postati gospodarstvo čiste energije.

Mjerama koje predlažemo, kazao je Obama, uštedjet ćemo 1,8 milijardi barela nafte za vozila koja će se kupiti u sljedećih pet godina.

Veliki divovi poput Chryslera ili GM-a danas su samo na umjetnom disanju zahvaljujući mjerama i financijskim injekcijama vlade, pa Obama i njegova administracija vjeruju kako je upravo sada najbolji trenutak da se oni restrukturiraju i naprave planove o proizvodnji automobila za 21 stoljeće.

Novi potezi vlade s ulica će maknuti oko 177 milijuna automobila u idućih šest i pol godina. Novi standardi uštedjet će milijarde barela nafte i nove kupce stajat će oko 1300 dolara po vozilu do 2016. godine. Tada bi američkim cestama umjesto sadašnjih potrošača na kotačima trebali voziti automobili koji troše oko 6,6 litara goriva na sto kilometara.

Ambicioznim Obaminim planom Amerika bi smanjila ispuštanje ugljikova dioksida, ali i uštedjela toliko goriva koje potroše kamioni, osobna vozila i autobusi koliko je bio cijeli prošlogodišnji uvoz iz Saudijske Arabije, Venezuele, Libije i Nigerije.

Hrvatska na sreću još nema tih problema. Prema istraživanjima iz 2006. godine, prosječna potrošnja automobila u Hrvatskoj je bila oko 7,5 litara na sto kilometara, a u EU 7,27 litara. U prosjeku su vozila stara malo više od deset godina i iz godine u godinu to se smanjuje.

Pogledajte na vecernji.hr