HNB precizirao 5 zahtjeva

Banke o nadoplatama moraju postići sporazum s dužnicima

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Banke o nadoplatama moraju postići sporazum s dužnicima
27.11.2015.
u 22:30
U ugovorima o konverziji ne smije stajati da banke kamate mogu mijenjati internim aktima, mogu to činiti samo u skladu sa ZPK-om
Pogledaj originalni članak

Hrvatska narodna banka zatražila je od banaka koje provode konverziju kredita u CHF da žurno izmijene anekse ugovora i ostalu dokumentaciju koja sadrži sporne odredbe.

Kao što je Večernjak već jučer objavio, posrijedi je pet problematičnih stavki koje su se pojavile u nacrtima aneksa ugovora o konverziji, a sad su ih precizirali: ni u jednoj odredbi banka ne smije tražiti od dužnika da se odrekne nekog prava, primjerice naknadnog osporavanja instrumenata osiguranja ili kamatne stope primijenjene u konverziji, kao i radnji poduzetih radi naplate tražbina. U ugovorima o konverziji ne smije stajati odredba da banka kamatu može mijenjati internim aktima; kamate se mijenjaju samo u skladu sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju. Zabranjeno je i traženje bilo kakvih dodatnih instrumenata osiguranja, osim ako zamjenjuju postojeće koji se eventualno vraćaju dužnicima.

Ponovljen je i zahtjev da se izbace odredbe koje "tumače" posljedice eventualnog ukidanja Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane Ustavnog suda, a uvršten je i nalog da se o namirenju manje plaćenog iznosa u slučajevima kad je klijent dužan banci, banka mora s njim dogovoriti o načinu i roku otplate, i to na način koji neće dovesti u pitanje konverziju. Nakon što to učine, banke odluku o promjeni spornih odredbi moraju objaviti na svojim službenim stranicama u obliku službene obavijesti za klijente te im dostaviti nove, ispravljene verzije dokumentacije i o tome informirati HNB. Time je obuhvaćen dobar dio problema – sporni ostaju autentičnost kamata i priznavanje statusa klijenta i akcijskih ponuda u izračunu.

>> HNB: Prigovori na konverziju ne mogu biti riješeni do roka u kojem dužnici moraju odlučiti 

>> Udruga Franak prijavila Ministarstvu financija i HNB-u nepravilnosti u aneksima i izračunima konverzije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

CR
crocro
09:18 28.11.2015.

Dužnicima su od strane banaka jednostano zaračunate nelogične kamate, upitna je ispravnost i logika izračuna glavnice kredita, što opet te iste dužnike dovodi u očaj jer sumnjaju da su ih banke opet prevarile a istodobno obvezale da se u roku od mjesec dana moraju očitovati tj. potpisati nove ugovre vezane uz konverziju kredita iz šv. franaka u eure. Vrijeme potpisivanja se približava, dužnici izvan sebe u očaju, ako ne potpišu u roku ponovo se vraćaju u zagrljaj švicarskog franka a ako potpišu, ponovo su opljačkani. Naravno HNB ne ragira na adekvatan način, Vlada RH ne reagira na adekvatan način, tj. da se dužnicima jasno kaže da nisu obvezni potpisati nove ugovore u datom roku, sve dok se banke ne očituju na zahtjeve HNB-a ili Vlade RH i da su određeni rokovi za nove poptise ništavni. Kako se ove institucije ne obraćaju dužnicima i upute ih u način postupanja, to je znak da cijeli slučaj prepuštaju slučaju, pa tko što učini sam je kriv za svoj postupak. Vrijeme curi a uputa dužnicima što će činiti, nema. Opća zbrka i metež koju banke vješto koriste, dapače, radile su smišljeno znajući da će proizvesti zbrku na koju vlada ili HNB neće u roku moći regirati a ako se potpisi na vrijeme ne obave, većina se vraća u ralje švicarskog franka.

DH
dalibor.hren
09:48 28.11.2015.

Je li normalno da kredit (22.09.2005.) od 100.000,00 CHF ili 64.594,13 €, kojeg sam do sada otplatio 57.855,30 € još moram vraćati 145 mjeseci po 474,98 €? Ja ću, ako doživim, ukupno, poštenim bankarima vratiti 126.724,40 €!!! Gdje je pravna država koja nadzire i kontrolira rad banaka? Jedino objašnjenje je da zajedno dijele ekstraprofit!

DJ
djurex
05:47 28.11.2015.

Citava ova prica je farsa..zasto se ne postuju sudske presude da su ugovori ništavni??