afera sa zemljištem

Bankarici fra Šime odredili jamčevinu od 4 milijuna kuna

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Bankarici fra Šime odredili jamčevinu od 4 milijuna kuna
25.10.2012.
u 08:28
Ako želi iz istražnog zatvora, Jasmina Bilonić mora platiti četiri milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Jasmina Bilonić (41), prijateljica fra Šime Nimca (34) i bivša zaposlenica Splitske banke, u istražnom je zatvoru. Želi li izaći, mora platiti jamčevinu od četiri milijuna kuna. Policija ju je privela u srijedu zbog sumnje da je fra Nimcu pomagala zlouporabom položaja i ovlasti.

Plaćala dugove

Sumnjiče je da je prikrila dio novca od zemljišta u Baškoj Vodi, koje je fra Nimac prodao, a novac si zadržao položivši dva milijuna kuna na svoj osobni račun u banci. Sumnjiče je i da je dijelom novca podmirila svoj privatni dug. O tome je li barem dio novca pronađen, u policiji nisu ništa rekli. Protiv nje podnesena je kaznena prijava, a nakon što je ispitana u tužiteljstvu, određen joj je istražni zatvor od mjesec dana, uz jamčevinu od četiri milijuna kuna. Istražna sutkinja ocijenila je kako postoji velika mogućnost bijega jer se bankarica upravo vratila iz inozemstva, često putuje, a nije se odazvala pozivu policije i odmah vratila u Hrvatsku nakon što su je uspjeli kontaktirati.

Odluka je nepravomoćna, a bude li se J. Bilonić žalila, o žalbi će odlučivati Izvanraspravno vijeće. Fra Nimac pušten je da se brani sa slobode, no oduzeta mu je putovnica te se mora javljati policiji.

U Splitskoj banci kažu da su proveli detaljnu provjeru i ustanovili kako je banka u sklopu sporne transakcije postupala profesionalno, poštujući sve zakonske propise, interne procedure i pravila struke.

Dobila otkaz

– Jasmina Bilonić bila je direktorica Odjela privatnog bankarstva, a zbog neopravdanog nepojavljivanja na radnom mjestu banka je donijela odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu. Banka nema nikakvih saznanja o njezinim privatnim postupcima i aktivnostima koje nisu vezane za poslove banke – poručila je Silvija Baresa iz Splitske banke.

Od izbijanja afere mediji pišu o vezi fra Nimca i bankarice. Iako se brojne žene vezuju uz fra Nimca, sumnju da bi on i bankarica mogli biti u vezi potpiruje i činjenica što se Jasmina Bilonić razvodi. Nakon sedamnaest godina braka proljetos se odselila iz stana u kojem je živjela sa suprugom.

>>Pretražit će fratrov auto, jahtu 'Lucky me', stan...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

Avatar ljutatrava
ljutatrava
09:12 25.10.2012.

..ma boli nas neka stvar za njega ..gdje su novci,to je glavno pitanje...kako ga policija i crkva dadiljaju još će postati i svetac jer je ukrao 10 milijuna kn...nije iz hdz-a ali zato je iz crkvenih redova...pa važe druga pravila,pljuc...mjesto da je u remetincu sa ostalim lopovima

VE
verica2
09:13 25.10.2012.

Miške, o slučaju se piše već dva tjedna, a možete i sada pogledati na stranici povezane članke, pa ćete vidjeti o čemu se radi da ne biste pisali besmislice. Dakle, u ovom slučaju je kristalno jasno otkud novac- prodao je zemljište koje pripada Župi Bast – Baška Voda i nezakonito prisvojio novac.

M3
Miške 3
08:39 25.10.2012.

Je, o da; nije kriv fra Šime- neka fatalna Bi(e)ograđanka je. Ima fra brdo €, može on sve to davati. A dali ga DORH pitao, gdje ih je to fra- u siromaštvu zaradio ?