Hrvatski su birači gotovo plebiscitarno izabrali SDP-ova kandidata

Bandić pobijedio samo u Lici i dijaspori

Foto: Slavko Midzor/Pixsell
Bandić pobijedio samo u Lici i dijaspori
11.01.2010.
u 00:45
Da nešto slučajno ne bi pošlo po krivu baš u finalu, pobrinuli su se birači skloni Josipoviću u Zagrebu, Međimurju, Varaždinskoj županiji... Izašli su u znatno većem broju na birališta, pokazavši time da ništa ne žele prepustiti slučaju.
Pogledaj originalni članak

Poraženi Milan Bandić odigrao je uspješno samo jednu kartu. S respektabilnom je razlikom pobijedio Ivu Josipovića samo u dijaspori, poglavito u BiH. Najprije je motivirao tamošnje birače da iziđu na izbore u gotovo dvostruko većem broju nego prije dva tjedna kad ih je glasovalo 66.766.

>>Pogledajte Josipovićev put do pobjede

Jučer ih je glasovalo više od 111.000, od čega je Bandić dobio čak 102.858 glasova. Drugu pobjedu, ovaj put za dlaku, izvojevao je u Ličko-senjskoj županiji, gdje je dobio 11.865 glasova, ostavivši iza sebe Josipovića, za kojega je glasovalo 10.978 tamošnjih glasača. Ostale županije i njihova središta u svoju je košaru pokupio treći hrvatski predsjednik.

Da nešto slučajno ne bi pošlo po krivu baš u finalu, pobrinuli su se birači skloni Josipoviću u Zagrebu, Međimurju, Varaždinskoj županiji... Izišli su u znatno većem broju na birališta, pokazavši time da ništa ne žele prepustiti slučaju.

U Zagrebu je tako glasovalo oko 60.000 birača više nego u prvome izbornom krugu. Josipović je dobio 140.000 glasova više nego prije dva tjedna pa ih je u konačnici ubilježio gotovo 270.000. I Milan Bandić, kao zagrebački gradonačelnik, znatno je popravio svoj zagrebački rezultat iz prvoga kruga pa je sa 59.000 glasova, koliko je dobio prije dva tjedna, jučer skočio na 160.000. Kandidati su, svaki na svojoj strani političke scene, pokupili glasove protukandidata iz prvoga kruga.

Zahvaljujući potpori splitskog gradonačelnika Željka Keruma ili ne, ali Milan Bandić je solidan rezultat ostvario i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pobijedio ipak nije. Josipović je osvojio povjerenje 111.000 glasača, dok je Bandić imao 5000 glasova manje od njega. Tijesno je bilo i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je novi hrvatski predsjednik osvojio 40.932 glasa, a poraženi Milan Bandić 36.450 glasova. Drastična razlika među kandidatima zabilježena je u Istarskoj županiji, gdje je Josipović dobio 88.952 glasa, a Bandić mu nije bio ni do koljena s osvojenih skromnih 17.747 glasova.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 63

MA
marujita
11:34 11.01.2010.

ma koja crna dijaspora????? bandic je u bih dobio 96 glasova. glasalo je oko 98.000 bosanskohercegovackih hrvata, konstitutivnog naroda susjedne drzave a ne nekakve prave dijaspore odnosno hrvatskih gradjana u inozemstvu. hrvatskih gradjana u svijetu je glasalo samo 16 095!!!! takodjer je smijesno da je glasaca jednak broj koliko i stanovnika RH a znamo da \"mladi\" kojih je preko 20% nemaju pravo glasa, dakle oko milijun glasaca je ocito izmisljen pa je tako ispalo i da je odaziv malen. cudno cudno.....

MA
maraton
12:09 11.01.2010.

gafe - sve ove koje si nabrojia uzmi ih sebi doma ali jednom triba shvatiti: ako neko želi igrati u Hrvatskoj triba mu biti ćast a ne da mu se klanjaju ka faraonima.Onaj ko živi u Hrvatskoj triba poštivati one ljude koji oduvik žive u Hrvatskoj a ne obrtnuto.Da su samo Hrvatsku branili oni koji se ovdi naglašavaju onda nikag ne bi bila današnja Hrvatska.

DA
davorac
13:31 11.01.2010.

eto dovoljno govori koliko jak kandidat