Hrvatica iz Bijele kuće

Baka Penavić plela je i čarape za Clintonove

15.02.2015., Zagreb - Capricia Penavic Marshall, bivsa sefica protokola Bijele kuce. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
U.S. President Barack Obama and First Lady Michelle Obama look on as Chief of Protocol of the United States Capricia Penavic Marshall gets up after slipping as they wait to welcome Mexican President Felipe Calderon and Mexican First Lady Margarita Zavala
WORLD RIGHTS NO USA, FRANCE, AUSTRALIA. Former United States President Bill Clinton speaks with Capricia Penavic Marshall at the formal Artist's Dinner honoring the recipients of the 2011 Kennedy Center Honors hosted by United States Secretary of State
Kolinda Grabar Kitarovic odrzala bilateralne sastanke15.02.2015., Zagreb - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic i Capricia Penavic Marshall, bivsa sefica protokola SAD-a, tijekom bilateralnog sastanka u palaci Dverce, nakon ceremonije inauguraci
31.10.2012., zracna luka Zagreb, Zagreb - Americka drzavna tajnica Hillary Clinton na kraju turneje po zemljama Zapadnog Balkana posjetila je Zagreb. Capricia Penavic Marshall. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarovic odrzala bilateralne sastanke15.02.2015., Zagreb - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic i Capricia Penavic Marshall, bivsa sefica protokola SAD-a, tijekom bilateralnog sastanka u palaci Dverce, nakon ceremonije inauguraci
17.02.2015.
u 19:00

Odvjetnica koja se nakon diplome pridružila Clintonu
Pogledaj originalni članak

U ormarima američkih predsjednika ne manjka dizajnerske odjeće.

No u onima bivšeg predsjednika Billa Clintona i supruge Hillary spremljene su i posebne čarape i puloveri. Isplela ih je baka Penavić iz Širokog Brijega, a u Bijelu kuću su stigli kao dar oca Capricije Penavic Marshall, Hrvatice koja je u dvije američke administracije zauzimala najviša mjesta.

Za posjeta Hrvatskoj krajem 2012., Hillary Clinton ju je predstavila kao dobru prijateljicu od čijeg je tate Franka – Vrane po domaći, hercegovački – čula mnogo o Hrvatskoj.

– Imam puno rođaka. Sinoć sam upoznala još dvoje, nisam ih ni znala – govori nam Capricia Penavic Marshall u Zagrebu nakon inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Capricia je impresivne karijere – odvjetnica, odmah nakon škole pridružila se Clintonovoj kampanji. Kad je Bill Clinton ušao u Bijelu kuću, Hillary ju je odabrala za "društvenu tajnicu", desnu ruke prve dame. Za Obame je preuzela vođenje Bijele kuće, kao šefica protokola. I tako je Capricia u Bijelu kuću donijela Hrvatsku.

– Tata je otišao SAD, zbog političkih razloga. Tražio je novi, bolji život i da, mislim da ga je našao, ali nije zaboravio odakle dolazi. Toliko sam ponosna što mi je običaje domovine učinio dijelom života, što me kao dijete vodio u Hercegovinu. Tako ja odgajam svog sina. Ali i u SAD-u smo živjeli hrvatski – u Clevelandu smo išli u hrvatski klub, na nogometne utakmice. Potom bi se jelo, plesalo... – govori.

Suprotno od tate Frane

Otac ju je zarazio politikom. Kad se počelo govoriti o kandidatu demokratske stranke Billu Clintonu, slušao ga je i tata.

– Bili smo na suprotnim stranama, on je bio za Reagana, a ja za Cartera i konstantno bismo vodili diskusije. Kad sam mu pokazala video s Billom Clintonom, zastao je i rekao: "To je taj, on će pobijediti, moramo biti jako oprezni" – smije se Capricia.

– I tad sam odlučila. Rekla sam, to je to, ja ću raditi za njega.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/Pixsell; S Hillary je 'kliknula' zbog kvara zrakoplova, ali i ludo brze vožnje

Mlada pravnica krenula je ravno u Arkansas.

– Srela sam Hillary. Nitko nije htio raditi sa supružnikom, svi su htjeli raditi za kandidata. A ona me oduševila: bila je među stotinu najboljih odvjetnika, puna energije, artikulirana, njezin program je bio izvrstan. Tad sam si rekla: Želim biti tu i pomoći njoj da pomogne njemu. U timu je bilo tek nekoliko ljudi, tako da sam radila sve – govori Capricia.

Zbližio ih je – kvar zrakoplova.

– Zapravo sam ja bila zadužena za komediju – ističe. – Prvi, ali prvi put koji sam joj organizirala bio je za Louisianu. Stigla sam ranije, došla u zrakoplovnu luku, kad čujem kako netko viče: Zrakoplov joj slijeće na drugi aerodrom. O Bože. Trk u auto. Našla sam je, a onda manijakalno vozila do mjesta sastanka. Vikala je: Uspori, uspori! Kad se te večeri trebala vratiti kući, zrakoplov se pokvario. Tako smo nas dvije same sjedile sat i nešto i razgovarale o svemu. I zaista "kliknule".

Capricia je bila Hrvatska u malom, ali su i Clintonovi i Obamini ipak o "starom kraju" najviše naučili od Capricijina oca.

– Donosio bi stvari. Donio je Clintonima u Bijelu kuću čarape i vestu koje je isplela baka, ali i vino. Usto, moj tata priča. Priča o Hrvatskoj, o zemlji, o povijest, i to je njima bio primarni izvor informacija – govori. Vino je izvrsno, ali ni ostala hrvatska hrana nije nimalo loša. Dapače.

Vegeta u svim jelima

– Pršut – kaže s puno užitka – topi se u ustima. I Vegeta. Stavljam je u sva jela. I svi pitaju, ma koji je to začin. A ja šutim. Ne želim odati da je svi pokupuju u dućanima u Clevelandu odakle je nabavljam.

Za kuhanje ima više vremena sad kad je otišla iz Bijele kuće, a o razlozima kaže:

– Zbog sina. Sad je tim u godinama – 13, 14 – kad osjećam da moram biti više uz njega, da moram paziti, slušati i biti uz njega. Da, puno sam izbivala iz kuće i naravno da sam mu nedostajala. No, kad sam rekla da odlazim iz Bijele kuće, rekao mi je: Nećeš valjda biti kod kuće? Volim što radiš i volim to čime se baviš, ponosan sam na tebe.

Ni suprug nikada nije imao zamjerki zbog mog posla. On je kardiolog, no velikim dijelom uključen u moj posao. S Clintonima smo išli na godišnje odmore, oni su bili tu kad mi je rođen sin – kaže.

No, pitamo, nedostaje li joj politika, sada kad radi u think-tanku, organizaciji koja kreira politike te vodi kompaniju koja obučava ljude o kulturalnoj i diplomatskoj diplomaciji.

– Da. Jako! – ispali odmah. Hrvatska sada ima predsjednicu, može li i SAD, pitamo aludirajući na spominjanje mogućnosti da se Hillary Clinton kandidira.

– Ženama jest teže u politici i jako mi je drago da je Kolinda Grabar-Kitarović uspjela – kaže te dodaje:

– Nadam se da će se Hillary kandidirati. I da, u hipu bih bila uz nju.

>>Hrvatica iz Bijele kuće: Odvjetnica koja se nakon diplome pridružila Clintonu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
20:27 17.02.2015.

Vidi, izlazi iz aviona na kome pise "U". Sada kad padnu komentari ... :-)

SL
stipe.lasic11
19:28 17.02.2015.

a i ovih sirokobrijezana svugdje ima

DA
Djeca_Arbata
20:18 17.02.2015.

Moj frend Krešo Penavić otišao poslije završenog PMF-a devedesetih godina u USA...nisam znao da ima veze sa Bijelom Kućom...čovjek se iznenadi kad redovito čita ovaj Večernji...svašta saznaš...