Lex Agrokor

Bačić: 'Nije da mi ne želimo, ali po zakonu ne možemo osnovati povjerenstvo'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Bačić: 'Nije da mi ne želimo, ali po zakonu ne možemo osnovati povjerenstvo'
30.10.2018.
u 12:35
Na opasku kako Most traži povjerenstvo samo za lex Agrokor, Bačić uzvraća kako se 'ne možemo ograničiti rad povjerenstva'
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je danas uoči saborske rasprave o oporbenom zahtjevu za osnivanje novog istražnog povjerenstva o Agrokoru, preciznije o nastanku lex Agrokora i aferi Hotmail kako "za to nema nikakve šanse".

Prvotno Bačić kaže kako se povjerenstvo ne može osnovati jer je otvoren sudbeni postupak, a koju sekundu kasnije dodaje kako je USKOK, temeljem kaznene prijave Živog zida, ispitao sve okolnosti afere Hotmail i odbacilo kaznenu prijavu i rekao da nema elemenata kaznene odgovornosti pa nema potrebe osnivati povjerenstvo.

- Nema za to nikakve šanse. Ne zato što to mi možda ne bismo htjeli nego što je takva zakonska odredba. Cilj je povjerenstva ispitati sve okolnosti koje su prethodile donošenju zakona o izvanrednoj upravi, uključujući, jasno, i financijski aspekt, točnost financijskih izvješća, financijsko stanje, odnos s javnim sektorom kad je u pitanju financiranje Agrokora. A to je sve sadržano u istrazi koju je potvrdio Županijski sud, čime je otvoren sudbeni postupak. Onog trenutka kad je sudbeni postupak otvoren, nastale su okolnosti iz članka zakona o istražnim povjerenstvima koji govori da se u takvim slučajevima povjerenstvo ne može osnovati ili da mora prestati s radom, kako je bilo s onom prvim povjerenstvom. Dakle, ništa se tu nije promijenilo – tvrdi Bačić.

>> Pogledajte kako je bilo na predstavljanju knjige Martine Dalić o Agrokoru

Na opasku kako Most traži povjerenstvo samo za lex Agrokor, Bačić uzvraća kako se "ne možemo ograničiti rad povjerenstva".

- Nitko ne može tvrditi da sve ove okolnosti na koje se referira prijedlog za povjerenstvo neće biti dio sudbenog postupka koji se trenutno vodi. Ne može se spekulirati o tome što će biti uključeno u istragu, a što ne, pa prema tome, sukladno zakonu, ne možemo osnovati povjerenstvo.

Dodao bih još da je USKOK, temeljem kaznene prijave Živog zida, ispitao sve okolnosti afere Hotmail i odbacilo kaznenu prijavu i rekao da nema elemenata kaznene odgovornosti kad je riječ o e-mail komunikaciji članova radne skupine, u koju je uključena bila i tadašnja potpredsjednica Vlade. Prema tome, nema potreba, a ni zakonske mogućnosti, provoditi u Saboru ispitivanja putem povjerenstva kad to radi pravosuđe – zaključuje Branko Bačić.

>> Pogledajte izjavu Ivice Todorića nakon presude u Londonu: 'Za što bih ja odgovarao?'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
ObrenM
13:19 30.10.2018.

Sve za vlast,vlast za nista.Kad ipak odete,koliko ce vam tjelohranitelja trebati ?

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
12:47 30.10.2018.

Bačić: 'Nije da mi ne želimo, ali po zakonu ne možemo osnovati povjerenstvo za balkansko lopovsko žongliranje, haško robijaško stopinje i ustaško koljačko negiranje.

DU
Deleted user
12:51 30.10.2018.

Gospodine zastupnice bacicu niste u pravu....donijeli ste tisuce zakona a niste njima regulirali gospodarsku djelatnost i onda donosite zakon pod sumnjivim okolnostima i najvecem kapitalistu u hrvatskoj otimate vlasnistvo i ne samo njemu nego i malim dionicarima u vrijednosti cca 13 milijardi kuna i dajete ga u ruke stranaca za sitne novce...to su cinjemice. ..a vasa floskula ili hrv.ispraznica o borbi za radna mjesta...zasto ljudi bjeze iz hrvatske....zbog vas i ostalih hdzejaca....itd isl etc...