Tržišno natjecanje

AZTN: Pastor ne smije određivati servisere vatrogasnih aparata

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
AZTN: Pastor ne smije određivati servisere vatrogasnih aparata
22.03.2011.
u 22:23
Najveći proizvođač vatrogasnih aparata, tvrtka Pastor, vlasništvo je novog potpredsjednika vlade Domagoja Miloševića
Pogledaj originalni članak

Serviseri vatrogasnih aparata odnijeli su pobjedu u sporu sa Vladom i vodećim proizvođačem vatrogasnih aparata, Pastorom. 

Na njihov zahtjev, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).  pročešljala je novi Zakon o zaštiti od požara te je zaključila da taj zakon krši  pravila dopuštenog tržišnog natjecanja 'jer proizvođač  vatrogasnih aparata  ne može imati regulatorne ovlasti'.   

Zakon o zaštiti od požara propisuje da  vatrogasne aparate može servisirati samo tvrtka koja dobije dopuštenje proizvođača. Najveći proizvođač vatrogasnih aparata, tvrtka Pastor, vlasništvo je novog potpredsjednika vlade Domagoja Miloševića, a serviseri optužuju vladu da mu je svjesno pogodovala i namjestila posao.

Šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec kaže da Agencija nije ocjenjivala poziciju Pastora na tržištu već su  nadležnom ministarstvu unutarnjih poslova dali svoje mišljenje o zakonu.  Zakon je inače stupio na snagu sredinom srpnja 2010,  a Agencija smatra da je njegovo rješenje korak nazad u odnosu na raniju zakonsku odredbu po kojoj je uvjete za rad servisera određivala država, a ne proizvođač vatrogasnih aparata.

- Mišljenje se odnosi na zakonsku odredbu koja proizvođaču, bez obzira da li se radi o Pastoru ili nekom drugom, daje regulatorne ovlasti, kazala je Spevec.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

OB
-obrisani-
01:01 23.03.2011.

Sukob interesa?

OB
-obrisani-
02:26 23.03.2011.

kaj budeju sad u pekari servisirali vatrogasne aparate.birokratska posla u agencijama ,oni su nešto rekli i ostali dalje udisati zrak...

Avatar puky
puky
22:35 22.03.2011.

... ne znam za vatrogasne aparate no siguran sam da BMW-u nitko ne može određivati servisere ... i sto takvih primjera ima ... strava ...