10 pravila

Ovo je njemački model za rješenje izbjegličke krize

Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Ovo je njemački model za rješenje izbjegličke krize
27.08.2015.
u 15:09
Azilanti iz Srbije, Makedonije, BiH prvi kandidati za povratak jer im se zemlje ne smatra nesigurnima
Pogledaj originalni članak

Izbjeglice treba primiti u uvjetima dostojnim čovjeka, treba ih se pravedno – po kvotama, uzimajući u obzir broj stanovnika i ekonomsku snagu zemlje – raspodijeliti po europskim državama. Azil dobiven u jednoj članici mora vrijediti za sve države članice EU. Treba odrediti sigurne zemlje porijekla u koje se mogu vratiti tražitelji azila ili azilanti, prije svega oni iz Srbije, Makedonije i s ostatka Balkana, koji u broju nadmašuju i Sirijce, najbrojniju skupinu iz novog vala izbjeglica. Humanost i solidarnost, europske vrijednosti, moraju se odraziti i u pomoći, u ljudima, plovilima i letjelicama, državama koje spašavaju izbjeglice iz Mediterana. I na kraju, potrebna je sveobuhvatna europska politika kako bi se ublažila izbjeglička kriza, ali i olakšao dolazak u Europu ljudima koji zaista trebaju pomoć, a istovremeno i politička inicijativa da se otkloni uzrok bijega ljudi iz Afrike i s Bliskog istoka.

Zvuči poznato? Osnove su to plana Europske komisije – s iznimkom europskog azila – koji bez ikakvog uspjeha pokušava progurati među države članice od svibnja ove godine, no konsenzusa među državama nema. No osnove su to i nove, njemačke inicijative o izbjegličkom pitanju koje potpisuju ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel, objavljene nekoliko dana nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Françoisa Hollandea.

Kritika trome EU

Možda će njemački “bič” jače udariti od bruxelleskog, pogotovo sada kad je “velikim” državama, u što se ubraja i Njemačka, dogorjelo do prstiju, a izbjeglice naveliko ulaze i najavljuju ulaske u te države.

Zanimljivo je da Njemačka u ovom planu koristi izraz izbjeglice, a ne imigranti – simbolični je to pomak značenja od ksenofobične i stereotipne slike useljenika koji “žele doći i uzeti posao” prema “ljudima koji bježe od rata, progona i neimaštine”.

Njemačka inicijativa ima pak jednu novu točku – azil zatražen u jednoj državi članici vrijedio bi u cijelom EU. odmak je to od ugovora Dublin III, po kojem je azilant odgovornost države u koju prvu stupi unutar EU. Tehnički, iz Njemačke ga mogu poslati natrag u Hrvatsku. Iz EK su komentirali da je prijedlog stalnog mehanizma u prihvatu i tretmanu izbjeglica na stolu te da se države mogu dogovoriti o detaljima, ali nisu htjeli komentirati navode da je njemačka inicijativa zapravo kritika trome Unije.

Logično je da je Njemačka sada preuzela glavnu ulogu u Europi jer je kriza na vrhuncu – procjene tamošnjeg ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea kažu da ove godine očekuju čak 800.000 zahtjeva za azil. Do srpnja je u Njemačku najviše izbjeglica stiglo iz Sirije, njih gotovo 34.500. No njih čak 82.243 došlo iz Albanije (22.209), Bosne i Hercegovine (4061), Kosova (31.400), Makedonije (6704) i Srbije (15.822). Riječ je o zahtjevima za azil, no, primjerice, broj državljana Srbije koji se ilegalno nalaze u toj državi popeo se na 200 tisuća. U najvećem broju riječ je o Romima, kazali su iz tamošnjeg MUP-a, te naveli da su već od njih 24 tisuće zatražili da se vrate u Srbiju.

Zemlje bez progona

Njemačka je, naime, među prvima skinula Srbiju, BiH i Makedonije s popisa nesigurnih zemalja. U ovoj inicijativi objašnjavaju da su balkanske države kandidatkinje za članstvo u EU pa je onda i logično ustvrditi da u njima nema progona.

>> Pogledajte kako je mađarska policija izbjeglice smirivala suzavcem

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NE
nemanatrag
15:18 27.08.2015.

Pokrstiti i asimilirati....najbezbolnije!

FO
ForeignLegion1987
09:46 28.08.2015.

sve muskarce od 20 god pa na vise poslati nazad puske u ruke i branite svoju zemlju,,,pustate potencijalne teroriste koji ce se malo po malo dizati u zrak i ubijati nevine ljude sirom europe,,,medju tim izbjeglicama ima sakrivenih ,,bolesnika isiolovca,,,sve nazad,,,

JA
ja33
23:57 27.08.2015.

Žalosno je to da oni koji su najveći krivci za cijelokupnu nastalu situaciju ne snose nikakve konzekvence svoje promašene i vrlo pokvarene politike, koja je toliko maligna da gleda u budučnost da bi tamo u nekom vremenu stvarala kaos! Dvadeset i prvo stoljeće biti će stoljeće borbe protiv terorizma, tako je rečeno od strane veliki američkih analitičara!!! Nije teško za shvatiti što će se dogoditi s ovim ljudima koji prolaze kroz tešku patnju napuštanja svojih domova, te izbjegličkih logora, gdje se s njima postupa vrlo nehumano,svoju patnju pretvoriti će u mržnju, koja će u budučnosti stvoriti nemilosrdni radikalizam na tlu Europe !! Njihova djeca sada doživljavaju teške šokove, koji će im se dobro urezati u kolektivno sjećanje, u tih naroda koji poznaju "oko za oko,zub za zub"!! Sada u ovom trenutku strašno je to na granicama i čovjeka jako dira u srce i dira njegovu skrupulu!! Ali budučnost će sutra za europskog čovjeka postati brutalna, kada se sve ovo stiša i kada budu aktualni neki drugi problemi (čovjek po prirodi zaboravlja) onda će ponovo niknut, problem terorizma, kroz taj islamski fundamentalizam. I sami ste otvorili vrata zidina grada, i pustili ste neprijatelje, i to će biti kobno!!Ne razumijem kako čovjek koji ne može biti milostiv prema svome sunarodnjaku,može biti milostiv prema strancu(prema kojem je prirodno sumnjičav)kojeg ne poznaje!!? Nitko od ovih političar nije predložio da se kruzeri(kojih hvala bogu ima) s hranom i odjećom i sa svim blagodatima luksuza, dodijele tim ljudima i da ih se lijepo uputi u obećanu zemlju SAD(koljevka i perjanica ljudskih prava) koja je i tako kreator te i takve pokvarene politike koja je zasnovana na laži,pljački i ratu te je uzrok ovog kaosa pa nek njima u budučnosti to govno koje su .osrali smrdi u njihovoj zemlji!! Uz dužno poštovanje prema ovim ljudima!! Dosta mi je više ovih naših dodvorica kao veliki su filantropi ali mrze svog čovjeka pa to je apsurd i Vi ih još pušite!! Pa to nema nigdje..