NOVE SANKCIJE eu-a

Austrijske tvrtke strahuju za u Rusiji uložene milijarde

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Austrijske tvrtke strahuju za u Rusiji uložene milijarde
30.07.2014.
u 11:16
Naime, austrijske tvrtke u Rusiji imaju svojih 550 podružnica i tvrtki-kćeri u koje su uložili preko osam milijardi eura.
Pogledaj originalni članak

Dan nakon što su zemlje Europske unije postigle dogovor o strožim gospodarskim sankcijama Rusiji, u sklopu kojih će se posebice na meti naći poslovne banke kojima će se ograničiti pristup financijskim tržištima, austrijske tvrtke strahuju za u toj zemlji uložene milijarde.

Naime, austrijske tvrtke u Rusiji imaju svojih 550 podružnica i tvrtki-kćeri u koje su uložili preko osam milijardi eura. Među njima su i Raiffeisen Banka, Bank Austrija, Schoeller-Beckmann i Voest-alpine. Šef ekonomista Bank Austrije Bruckbauer rekao je za list Österreich kako smatra da bi Europa u slučaju trgovinskog rata s Rusijom ''mogla pasti u recesiju, jedan do dva kvartala“.

Austrijski dnevni list Die Presse u srijedu piše kako je teško točno reći kakve će posljedice za Austriju imati nove sankcije EU-a Rusiji., no da je već primjetna nesigurnost kod austrijskih ulagača. Dodaje kako bi se sankcije mogle najviše osjetiti u financijskom sektoru, uz naznaku da su austrijske banke ''najeksponiranije“ u Rusiji. Dnevnik Kurier drži strahove austrijskih ulagača opravdanim i navodi da bi Rusija mogla uzvratiti protumjerama za strane tvrtke, kao na primjer posebnim porezima u bankarskom sektoru te drugim raznim preprekama od ograničenja prometa kapitalom do podržavljenja.

- A to bi prije svega pogodilo austrijske banke-kćeri u Rusiji - zaključuje Kurier. Elektronski mediji ističu da je Rusija važan vanjsko trgovinski partner Austrije i kako to potvrđuje deseto mjesto na kojem se nalazi. Neki od njih procjenjuju da bi Austrija zbog novih sankcija EU-a Rusiji mogla izgubiti oko 20 milijardi eura.

>>Ekskluzivno: Što je Hrvatska tražila u raspravi o uvođenju sankcija Rusiji

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
07:44 31.07.2014.

Gospodo dokle cemo podrzavali politiku koja nam namece krizu od 1914 do danas ?. EU vam odnosi odluku a vi to sprovodite Dotle dok shvatiti I pitate se tko je EUI Amerika da oni do nose vase odluke I da djeluje u svijetu u vase ime ko Sada da vi nesmijete sa Rusijom imati prijateljske odnose jer vam je naredjeno po zakonu EUIAmerike .

DU
Deleted user
01:50 31.07.2014.

Gospodo iz EU, ne možete se j...ti i ostati nevini.

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
07:30 31.07.2014.

Gospodo izadjite iz EU I nema krize.