NOVA AUSTRIJSKA KOALICIJA

Austrijska Vlada bez Ursule Plassnik

24.11.2008.
u 18:26
Pogledaj originalni članak

Dva mjeseca nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u Austriji, na kojima je Socijaldemokratska stranka (SPÖ) pobijedila ispred Narodne stranke (ÖVP) sa 29,7 prema 25,6 posto glasova, te su dvije stranke uspjele dogovoriti tzv. veliku koaliciju.

Podjela resora
Prema dogovoru, socijaldemokratskom će vođi Werneru Faymannu pripasti mjesto saveznog kancelara, austrijska će vlada biti podijeljena po načelu pola-pola.

Socijaldemokrati tako uz kancelarsko mjesto dobivaju ministarske resore obrane, obrazovanja, infrastrukture, žena, zdravstva i socijalnih službi te dva državna tajnika Narodnjaci će, pak, imati mjesto vicekancelara, kao i resore financija, vanjskih poslova, unutarnjih poslova, pravosuđa, gospodarstva i poljoprivrede te dva državna tajnika. Vicekancelar bi trebao postati Josef Pröll, dosadašnji ministar poljoprivrede i ekologije, nakon što ga 28. studenoga ÖVP potvrdi za šefa stranke. Nova će austrijska vlada biti bez sadašnje šefice diplomacije Ursule Plassnik.

Zašto ih je odbila
Nezadovoljna tekstom unesenim u budući koalicijski sporazum u kojem, prema njenu mišljenju, nije dovoljno jasno formulirano da se o svim važnim EU temama za Austriju neće odlučivati na referendumu, a što žele socijaldemokrati, Plassnik je odbila da bude ministrica u budućoj vladi.

– Usuglasili smo opsežan program za sljedećih pet godina – izjavio je budući austrijski kancelar Faymann predstavljajući zajedno s liderom Narodne stranke Josefom Pröllom program velike koalicije socijaldemokrata i pučana, koja je zemljom vlada od 1945. do 1966., od 1987. do 2000. te u dvije posljednje godine.

Sporazumu s više od 200 stranica koji je finaliziran u nedjelju nakon što su dvije strane postigle kompromis o izjednačenom državnom proračunu i dodatnom konjukturnom “paketu” za oživljavanje gospodarstva, povećanju proračunskih izdataka za socijalne i zdravstvene povlastice, infrastrukturne projekte i obrazovanje te smanjenje poreza iz dohotka i drugo.

Dogovorena je i posebna potpora žena i imigranata na austrijskom tržištu radne snage te uvođenje “crveno-bijelo-crvene” karte za Austriji potrebnu stranu radnu snagu.

U prvim reakcijama austrijski mediji pišu da obnovljena velika koalicija socijaldemokata i narodnjaka ne može biti velika sreća, no da je u trenutačnoj situaciji ipak najbolje rješenje i jedino ako se ne želi da se ultradesničari vrate na vlast.


ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr