SMRT MIGRANATA

U kamionu je bilo zraka za sat i pol, rashladni sustav nije bio ni spojen

Foto: Reuters/PIXSELL
policija
Foto: Reuters/PIXSELL
policija
04.09.2015.
u 18:11
Može se pretpostaviti da je do gušenja došlo vrlo brzo, rekao je šef gradišćanske policije
Pogledaj originalni članak

Uzrok smrti 71 migranta koji su pronađeni u kamionu uz austrijsku autocestu još uvijek nije utvrđen sa stopostotnom sigurnošću, ali dokazi ukazuju na to da su se ugušili nedugo nakon polaska na put, izvijestila je danas austrijska policija na konferenciji za novinare. Policija nije utvrdila identitete poginulih, prenosi New York Times, ali su prvi put rekli da su među njima bili i Afganistanci, Iračani, Sirijci te najmanje jedna obitelj čija nacionalnost nije otkrivena. Tiroler Tageszeitung piše kako se vjeruje da dvoje poginule djece, dječak i djevojčica, pripadaju toj obitelji.

Put je počeo rano ujutro 26. kolovoza kod srpsko-mađarske granice. Austrijska policija kamion je otkrila idućeg dana, ali vjeruju da su izbjeglice preminule između 1-1,5 sati nakon polaska. Hans Peter Doskozil, šef gradišćanske policije, rekao je da je u vozilu bilo zraka za najviše sat i pol te da rashladni sustav nije bio spojen.

– Ako uzmete u obzir broj ljudi i nedostatak kisika, može se pretpostaviti da je do gušenja došlo vrlo brzo – rekao je Doskozil. Dodao je da to znači da su žrtve umrle dok su još uvijek bile na cesti u Mađarskoj.

U vezi s ovim zločinom privedeno je šestero osoba, od kojih petero u Mađarskoj, a jedna u Bugarskoj. Njihove uloge zasad nisu potpuno jasne, prenosi Österreich.at.

>> U Austriji pronađen novi kamion s izbjeglicama, troje djece kritično

>> Hrvat (61) koji je u kamionu krijumčario izbjeglice uhićen u Austriji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SM
SmellsLikeŠit
19:42 04.09.2015.

Ugljik monoksid???

Avatar CptRinas
CptRinas
18:02 05.09.2015.

Hah, a ja sam mislio da je ovakav nachin pogubljenja svojstven samo onima sto bi htjeli vikati ZDS?!

HO
homofob
21:30 05.09.2015.

Ljudi u hladnjaci nisu stigli umrijeti radi nedostatka kisika nego su umrli od trovanja CO2. Odrasli ljudi u mirovanju udahnu desetak puta u minuti. Svjezi zrak ima zanemarivo (0.3-4%)malo CO2 ali u zraku koji izdahnemo je koncentracija 4-5%. Desetak % ili vise CO2 u zarku koji udisemo treba covjeku da se onesvijesti 4-5 udisaja i covjek nema vremena reagirati jer da osjeti "pomanjkanje zraka" treba u nizim koncentracijama treba oko minute a u visim koncentracijama (10%) se prije onesvjestimo nego osjetimo da nesto nije kako treba! Slijedeca minuta nesvjesno tijelo refleksno pocinje ubrzano disati i za minutu - minutu i pol disanje prestaje a jos minuta i srce prestaje raditi. Mozak ce biti nepovratno mrtav u takovoj atmosferi u isto vrijeme! Hladnjaca 2.5m x 2.5m x 8m (ako zanemarimo volumen koji je jos umanjem radi volumena ljudi) hermeticki zatvorena je bila puna mrtvih tjelesa u toku 10 - 12 minuta! Ljudi su se onesvjestili poslije 8 -10 minuta a da nisu stigli niti reagirati. Prvih 5 - 6 minuta im se sve cinilo normalno, vjerojatno su sjedili da im bude lakse putovati, CO2 koncentracija se naglo povecala pri dnu i nije im bilo spasa! Tragedija se lako dogodi kada ljudi nisu pazljivi! Vinogradarima je poznat obicaj prije ulaska u vinski podrum otvoriti vrata na desetak minuta i jos uvijek MORAJU nositi zapaljenu svijecu na nivou pojasa kada silaze u podrum. Ako plamen svijece pocinje vagano slabiti je znak z trenutno brz izlazak iz podruma! Ako nekoga vidite pezati onesvijestenog na podu najcesce mu vise nemozete pomoci osim pridodati jos jednu zrtvu! Ukoliko se nesretnik onesvjestio da ste to vi vidjeli ali nemate zastitnu masku i izvor kisika postoji samo jedan nacin pomoci: izvan podruma ventilirati pluca s desetak dubokih udisaja, PRESTATI disati (kao da ronite na dah) uci u podrum jedino ako ste dovoljno jaki da bez disanja izvucete unesrecenoga van nekoliko metara od ulaza i dati mu umjetno disanje (ali ne usta na usta!). Spasilac NESMIJE udahnuti zrak u podrumu jer ce se poslije dva tri udisaja i on onesvjestiti! Ispricavam se za toliku digresiju od teme (makar je povezano) ali s nadolazecom sezonom pripremanja mosta i skladistenjem voca (skladista svjezih jabuka, krusaka i slicno isto tako su proizvodaci CO2 i koncentracija u skladistu isto tako moze biti smrtonosna! Iskusni skladistari ne ventiliraju voce jer na taj nacin usporavaju starenje voca). Opreznost i znanje spasava zivote!