Njemački Spiegel:

Austrijska policija dolazi na hrvatske granice?

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
19.12.2015., Oprtalj - Na granicnom prijelazu Lucija-Brezovica odrzan je veliki prosvjed protiv slovenske zilet zice pod nazivom Protiv zice i za humanu Europu. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
German Chancellor Angela Merkel (R) welcomes Slovenian Prime Minister Miro Cerar at the Chancellery in Berlin, Germany, January 14, 2016. REUTERS/Fabrizio Bensch
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
11.11.2015., Gibina, Slovenija- Slovenska vojska postavlja ogradu od bodljikave zice na granicnom prijelazu Gibina kako bi sprijecili priljev izbjeglica koji prolaze iz Hrvatske prema zemljama EU. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
15.01.2016.
u 20:42
Dok čeka novu hrvatsku vladu za nastavak dijaloga, slovenski premijer Miro Cerar sastao se s njemačkom kancelarkom Merkel
Pogledaj originalni članak

Što južnije, to bolje - princip je koji Austrija želi uvesti na tzv. istočnobalkanskoj ruti, a koji podrazumijeva da se migranti registriraju što južnije, prije nego što stignu u Austriju i Njemačku.

U skladu s tim njemački je list Spiegel objavio kako službeni Beč pregovara s Ljubljanom i Zagrebom o slanju svojih snaga u te države kako bi identificirali migrante i kontrolirali granice. No potvrde da se o tome razgovaralo s Hrvatskom jučer nismo dobili od ministra unutarnjih poslova na odlasku Ranka Ostojića.

Nema Frontexa

- O tome nemam nikakve detalje - kazao je Ostojić.

Ostojić je također odbacio kritike koje su došle iz Slovenije o tome da Hrvatska i dalje ne surađuje u migrantskoj krizi. Slovenski dužnosnici dan prije apostrofirali su nedolazak hrvatskih predstavnika na sastanak sa slovenskom i austrijskom policijom.

- Prošlog četvrtka sastali su se šefovi granične policije i ja sam jasno rekao da su beskorisni sastanci samo nekih zemalja. Želimo sastanak svih zemalja na ruti - kazao je Ostojić te uputio kritike i Europskoj uniji.

- Gdje je EU? Nigdje ga nema. Gdje je Frontex u Šidu? Je li tko, osim Hrvatske, ispunio obveze dogovorene na summitu čelnika zemalja s rute u listopadu u Bruxellesu - ljutit je bio Ostojić.

A vrlo zanimljivo izgleda i ažurirano izvješće Europsko komisije o ispunjavanju obveza država kojima prolazi val izbjeglica na tzv. balkanskoj ruti. Slovenija, piše u dokumentu Europske komisije od prosinca, ima 7000 mjesta za smještaj migranata, i to za njihov dulji boravak. Za Hrvatsku, pak stoji, da ima 5000 mjesta pogodnih za zimski smještaj, ali da se kapaciteti više neće povećavati jer “za to ne postoji politička volja”. Nema ni političke volje da se migranti zadrže dulje vrijeme u Hrvatskoj prije nego što ih se pošalje dalje, prema Sloveniji.

U međuvremenu, slovenski premijer Miro Cerar, koji je već bio izrekao nadu da će bolje surađivati s novom hrvatskom vladom, razgovarao je nakratko jučer u Berlinu, na marginama gospodarskog foruma, o izbjegličkoj krizi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kako javljaju slovenski mediji, Cerar se založio za veću pomoć Makedoniji kako bi pokušala zaustaviti val izbjeglica.

Vraćati u Hrvatsku

No i Slovenija ima plan B u slučaju da se dodatno zaoštri migracijska kriza. Prvi je korak potpuno zagraditi granicu s Hrvatskom cijelom duljinom od 670 kilometara. Do sada je podignuto 155 kilometara žice, koja će sad na nekim dijelovima biti zamijenjena panelima. Tumačenje da Austrija može vraćati migrante u Sloveniju koja ih je registrirala, a članica je Schengena, u Ljubljani odbijaju i navode da bi ih trebala primiti Grčka ili Hrvatska, također članice EU kroz koje su prošli, a u kojima migranti navodno nisu pravilno registrirani. 

>>Izbjeglice dobrovoljno i prisilno napuštaju Njemačku

>>Kod Skoplja pronađen kamion s 34 izbjeglice, vozač pobjegao

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 105

Avatar majmunranko
majmunranko
20:49 15.01.2016.

Sve po planu i programu. To je bila i strategija cijelo vrijeme. Ostaviti Hrvatsku na Balkanu na milost i nemilost džihadistima, a sebe ograditi. Zato je i Večernjak koji je u austrijskom vlasništvu cijelo vrijeme ovdje prodavao maglu i glorificirao Milanovića i Ostojića, koji su samo ovdje odrađivali prljavi posao za Austriju i Njemačku u zamjenu za medijsku podršku.

DO
downunder
21:13 15.01.2016.

Kaže ludi pilot Zoka da Hrvatska raste i da je bolja nego prije 4g. a ispada da su nas pretvorili u drugorazrednu članicu EU-a koja je bliža ZOO vrtu koji je ogradjen s jedne strane morem a s žicom prema sjeveru i zapadu. Da BiH nije propala država vjerovatno bi nas i oni ogradili. Eto to je ostavština retardiranog huligana.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
21:02 15.01.2016.

Iskreno, zbog svega ovoga mi je drago zbog migrantske invazije na Austriju i Njemačku. Žao mi je samo što još nisu preplavili Sloveniju. Ta arogancija pomiješana s potpunim izostankom zdravog razuma je nevjerojatna. Ne znam jesu li ti ljudi normalni? Što će Austrijanci u Hrvatskoj? Što bi time dobili? Ništa. Makedoncima treba pomoći u gradnji zida prema Grčkoj. Samo tako se može sve ovo zaustaviti. Grčka tu ne može ništa, a dovoljno je pogledati zemljovid.