Problemi tranzicijskih država

Austrijanci, Finci, Britanci za struju troše manje od Hrvata

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Živi zid
Foto: Kristina Franić
cijene struje
28.05.2015.
u 10:00
Razlike u porezima - Režijski troškovi u Londonu niži su nego u Zagrebu, ne računajući najam, zbog toga što država ondje od cijene struje i plina uzme samo 5%
Pogledaj originalni članak

Prema cijenama struje i plina koji se isporučuju kućanstvima, Hrvatska je lani bila među jeftinijim državama članicama EU, no za naše plaće i standard građana te su cijene i dalje previsoke. Liberalizacija tržišta električne energije i obilne kiše srušile su lani cijenu struje za skromnih 1,2 posto. Kad je riječ o cijeni tog energenta 2014. je bila dobra za većinu država članica EU jer je u 17 država cijena pala od najnižih 1,2 posto u Hrvatskoj do 26 posto u Malti, no jedanaest država korigiralo je cijene naviše pa je na razini EU godina završila s poskupljenjem od 2,9 posto.

Cijena 100 kWH struje iznosila je od najjeftinijih devet eura u Bugarskoj do najskupljih 30,4 eura u Danskoj. Hrvatska se s 13,2 eura za 100 kWH nalazi u društvu tranzicijskih država koje pokušavaju čuvati standard svojih građana kontrolom cijena energenata, ali jedva uspijevaju.

Porazna usporedba

U Hrvatskoj je cijena struje 63% prosječne cijene u EU, a plina 66%, no kad se njihova vrijednost korigira za troškove života i vrijednost plaća, tada je cijena plina po paritetu kupovne moći oko tri posto iznad prosjeka EU, a struje samo jedan posto ispod prosjeka. Mnogo je roba i usluga gdje je usporedba i poraznija. Cijene hrane, odjeće, kućnih potrepština i elektronike u Hrvatskoj su približno iste kao u Austriji, Francuskoj ili Italiji, a plaće su nam tri do četiri puta niže, a brojni građani uopće ne rade. Stoga ne čudi da mnogi ne plaćaju račune pa isključivanje struje postaje političko pitanje.

Kad je riječ o struji i plinu, osnovna cjenovna razlika između bogatog zapada i siromašnijeg jugoistoka proizlazi iz poreznog pritiska na ta dva energenta. Eurostat je objavio da porezi i ostali paradržavni nameti čine 57 posto cijene struje u Danskoj ili 52 posto u Njemačkoj, dok je u Hrvatskoj taj udio lani bio 23 posto. Struju i plin najmanje u Europi oporezuju Velika Britanija i Malta – samo pet posto – pa ne čudi što su režijski troškovi u Londonu niži nego, primjerice, u Zagrebu ako se isključi cijena najma. Zemlje nekadašnjeg socijalističkog bloka uglavnom opterećuju struju sa 17-19%, ali slovenska država sebi odreže 29 posto, Grčka 32, Austrija 35 posto, Italija 37 posto maloprodajne cijene pa se može očekivati da će s rastom standarda građana i neka buduća hrvatska vlada svoje proračunske rupe možda krpati povećanjem poreznog opterećenja struje ili plina.

Foto: Kristina Franić

Autor: Kristina Franić

Državi dvadeset posto

HEP je i uz ove cijene ostvario solidnu dobit, no nije investirao koliko se od njega očekivalo pa i dalje trećinu struje uvozimo. Prema jučer objavljenim podacima Eurostata, država je lani od maloprodajne cijene plina uzimala 20 posto, dok su Danci svoje potrošače opteretili sa 61 posto poreznih davanja.

No, i uz tih 61 posto poreza i cijenu plina od 8,8 eura Dancima je, po paritetu kupovne moći, plin jeftiniji nego Hrvatima. Prema kupovnoj moći, znatno jeftiniju struju od nas imaju Francuzi, Nizozemci, Austrijanci, Finci, Englezi, dok su za Portugalce, Španjolce i Rumunje mjesečne rate struje jednake kao i za Nijemce.

>>Diljem Hrvatske Živi zid prosvjedovao zbog isključivanja struje

>>Živi zid ilegalno uključuje struju dužnicima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
10:07 28.05.2015.

Naravno da imaju jeftiniju struju kada nemaju Zokija i njegove drugove kao vladu. Pošaljite sadašnju hrvatsku vladu u bilo koju, uređenu zemlju i za 2-3 godine od nje će napraviti kaos. Na sreću tako blesavih država, koje bi njih primile, nema na ovom svijetu, osim, naravno Hrvatske. A i tu im se bliži kraj

Avatar niwrad
niwrad
10:20 28.05.2015.

"Mama zašto je mrak?" Zato kćeri jer mama mora kupiti lak za nokte, šminku, novi mobitel, Story... pa ništa ne ostane za stuju. Ali... ne boj se kćeri. Doći će stričeki iz Živog zida pa će nam se ponovo ukazati svjetlo.

DU
Deleted user
10:22 28.05.2015.

U Hrvatskoj imamo veće poreze jer je za to odgovran HDZ i SDP . Ako ih se uhvati sa prstima u pekmezu za to dobiju ili guljenje krumpira ili godišnju odmor pa pojedinci odgovorni za nastanak milijardi kuna lijepo uživaju na račun ove države. Drugi najveći problem su uhljebi to jest građani koji misle samo na svoju pozadinu.