Cancri 55 e

Astronomi otkrili dijamantni planet dvostruko veći od Zemlje

Foto: AFP/PIXSELL
Astronomi otkrili dijamantni planet dvostruko veći od Zemlje
12.10.2012.
u 17:36
Cancri 55 e ima veću masu od Zemljine, a temperatura na njemu penje se i do 1648 Celzijevih stupnjeva
Pogledaj originalni članak

Otkriven je još jedan planet, i to dijamantni! Ime mu je Cancri 55 e, dvostruko je veći od Zemlje, a kreće se tako brzo da godina na njemu traje samo 18 sati. Tu vijest objavili su astronomi iz Francuske i SAD-a preciziravši da to nije prvi otkriveni dijamantni planet, ali je prvi u orbiti zvijezde slične Suncu čiji je kemijski sastav tako detaljno proučen.

Cancri 55 e ima veću masu od Zemljine, a temperatura na njemu penje se i do 1648 Celzijevih stupnjeva. Smatra se da je sastavljen uglavnom od grafita, dijamanata i silikata te da dijamanti čine najmanje trećinu njegove mase. Planet udaljen 40 svjetlosnih godina od Zemlje u budućnosti bit će još detaljnije proučavan. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IS
istima
18:27 12.10.2012.

Hah..... na tom planetu, dijamant je najobičnija stijena.....