dobri duh rijeke

Arnoldu Uremoviću 12 godina zatvora zbog ubojstva Simkea

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
simke
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
simke, uremović
Foto: Pero Lovrović/PIXSELL
simke
Foto: Pero Lovrović/PIXSELL
rijeka
18.05.2010.
u 13:23
Brat pokojnog Simkea htio je skočiti s terase zgrade riječkog suda nakon što je čuo presudu, no spriječili su ga snimatelji.
Pogledaj originalni članak

Riječanin Arnold Uremović (24) proglašen je krivim i nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Vitomira Jovičića Simke, krhkog 36-godišnjaka kojeg su Riječani prozvali “dobrim duhom grada”.

Vijeće Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić ovoj je kazni pridodala i raniju Uremovićevu kaznu od četiri mjeseca zatvora zbog krađe pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 12 godina i tri mjeseca zatvora.

Za sutkinju Šarić nedvojbeno je da je bacanje Simkea u hladnu i nabujalu Rječinu, lani u travnju u večernjim satima, u kojoj se Simke, neplivač, utopio, ubojstvo, a ne nehaj zbog lakomislenosti, kako je isticala Uremovićeva obrana. Olakotnim mu je ocijenjena smanjena ubrojivost i činjenica da je odrastao u prilikama koje su od njega učinile nasilnika, otegotnim višekratna osuđivanost.

Drama pred sudom
Upravo u vrijeme dok je u sudnici obrazlagala presudu pred zgradom suda odvijala se drama. Brat pokojnog Vite Žarko, kojem nije bilo dopušteno ući u sudnicu jer je bio vidno alkoholiziran, pokušao je skočiti s terase zgrade na ulicu s visine od desetak metara.

Od fotoreportera i snimatelja koji su izašli iz sudnice odmah nakon izrečene kazne doznao je za presudu, koju smatra preblagom, počeo je urlati, zapomagati, psovati i vikati da će se ubiti. U nakani da skoči zaustavili su ga fotoreporteri i snimatelji, pozvani su upomoć i pravosudni policajci, a potom i policija i Hitna pomoć te je čvrsto zavezan na nosilima jer ga se nije moglo obuzdati, uz urlike i psovke, odnesen i hospitaliziran.

Oca pokojnog Vite Petra Jovičića ovaj je događaj dodatno potresao, ni on nije mogao smiriti sina kojega su četiri policajca držala priklještenog uz tlo do dolaska liječnika, a presuda ga je ogorčila.

– On je uništio mene i moju obitelj, ja sam bolestan, žena mi je bolesna. Trebalo mu je izreći najveću kaznu. To treba vješati, a ne 12 godina. I ja ću se žaliti – jecao je.

Znao je da Simke nema šanse
Sutkinja Šarić Uremoviću, koji je više puta za suđenja i na kraju izrazio žaljenje i kajanje, rekla je da je jasno da je postupao s neizravnom namjerom.

– Neovisno o tome jeste li ili niste znali da je Simke neplivač, činjenica je da ste znali da je riječ o osobi s blagim duševnim poremećajem i da ste znali da je u pripitom stanju, te ste ga večeri pred svojim društvom ismijavali, a onda iznenada, da se napravite važni, uzeli u naručje, odnijeli do ograde i bacili. Znali ste da u hladnoj i brzoj Rječini takva osoba, iznenada bačena s visine od četiri metra, nema šanse preživjeti, a ništa niste poduzeli. Dakle, pristali ste i na najgoru posljedicu – rekla je sutkinja. Dodala je da je Uremović u potragu za Vitom krenuo prekasno i na neodgovarajući način – za Simkea koji se utopio u desetak minuta bilo je to prekasno.

– Da je bio vaš prijatelj, odmah biste skočili za njim, ali to je bio Simke, nije vas bilo briga – kazala je sutkinja. Osudu zaslužuju svi koji su bili ondje, a ništa nisu poduzeli, no Uremović najveću.

– Jasno je da vi morate promijeniti život iz temelja, morate poraditi na sebi, motiv ovoga događaja treba tražiti u psihičkoj strukturi vaše ličnosti – zaključila je sutkinja Šarić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

VI
vidimškoj
20:49 18.05.2010.

japa@ napad na policajca je napad na državu i u svakoj se državi strožije tretira. U Engleskoj samo udari Bobija imaš 5-6 godina.Tako i treba.

BS
bandera s
08:53 19.05.2010.

treba uvest smrtnu kaznu pod hitno,za ovakve i slične tipove,jeb** ljudska prava,ovakvima ih treba ukinut

DL
dloader505
13:33 18.05.2010.

dobro je to teta ika.. samo gas