PROMJENA ZAKONA

Arhivisti poslali otvoreno pismo Boži Petrovu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.01.2017., Zagreb - Sabor je s polupraznom Sabornicom poceo raspravu o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim skolama. Bozo Petrov. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Božo Petrov
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
28.01.2015., Zagreb - Zgrada Hrvatskog drzavnog arhiva. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
07.02.2017.
u 15:47
'Ni upućeni ni neupućeni čitatelj ne može razlučiti radi li se o pogrešci onih koji namjeravaju mijenjati zakon ili o pogrešci slabo informiranih novinara'
Pogledaj originalni članak

Službeni  predstavnici dužnosnici arhivistike u Hrvatskoj uputili su otvoreno pismo Hrvatskom saboru u kojem pozivaju da se pitanjima neophodnih promjena u arhivskoj struci i najavljenoj promjeni zakona ne prilazi parcijalno, a pogotovo ne bez temeljne stručne i šire javne rasprave, te napominju da je "samo sinergijom struke i politike moguće iznaći najkvalitetnija rješenja".

Iz najnovije medijske kampanje oko toga pitanja očito je kako same arhiviste u ovom slučaju o tome nitko ništa ne pita, kažu četiri potpisnika otvorenog pisma i zamjeraju da se čak i ime zakona krivo navodi, pri čemu "ni upućeni ni neupućeni čitatelj ne može razlučiti radi li se o pogrešci onih koji namjeravaju mijenjati zakon ili o pogrešci slabo informiranih novinara".

Želimo naglasiti kako senzacionalizam u lansiranju informacija i prenošenju vijesti koje se tiču tako važnih stvari, a bez uključivanja same struke ne smatramo primjerenim, ističe se u pismu v.d. ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Maria Stipančevića, predsjednika Hrvatskog arhivskog vijeća Darka Rubčića, predsjednika Hrvatskog arhivističkog društva Dražena Kušena i predstojnika Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoja Stančića.

Dugogodišnja stručna obrazlaganja i cijeli niz nastojanja od strane same struke uvijek su zahvaljujući čvrstim argumentima završavala zaključkom kako je neophodno ući u postupak donošenja posve novog arhivskog zakona.

Međutim, učestale političke promjene i diskontinuitet u svim spomenutim nastojanjima u odnosu na resorno ministarstvo, nisu do danas omogućili da se reforma arhivskog zakonodavstva dovrši u skladu sa suvremenim potrebama i stavovima struke, kaže se.

>> Odlučno treba slomiti otpor suočavanju s komunizmom

>> Božo Petrov: Objavit ćemo sve komunističke dosjee

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

CI
cicibela
16:54 07.02.2017.

Mogli su otvoriti i pisma koja su slali odvjetniku obitelji Đureković, da saznamo zašto g. Pavlović nije mogao doći do dokumentacije na suđenju Perkoviću i Mustaču.

PE
pessimus
16:53 07.02.2017.

još jedan dokaz da božo petrov ima problema s vidom.

ST
Stipan
17:02 07.02.2017.

Njemačka je arhive Stasi Akte otvorila odmah poslije samog ujedinjenja i na čelu je bio sadašnji predsjednik Gauck . Javnost je mogla vidjeti što i tko je koga špijunirao i za obavještajnu službu radio ili bio doušnik . Čega se Hrvati boje i zašto to konačno ne objave . Sve dotle u Hrvatskoj neće biti mira i uvijek će biti podjele na mi i oni.