Pljačka grobnice u Jalžabetu

Arheolozi prvi put nagradili policijsku upravu

nagrada arheologa
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
nalazište Gomila u Jalžabetu
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
nalazište Gomila u Jalžabetu
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Jalžabet: Tumulus iz 7. stoljeća
28.01.2020.
u 21:15
Razotkrili počinitelje jednog od najgorih vandalizama nakon rata
Pogledaj originalni članak

Godišnja nagrada Instituta za arheologiju dodijeljena je Policijskoj upravi varaždinskoj zbog iznimnih napora i vrlo dobre suradnje tijekom provođenja istrage o počinjenju jednog od najgorih vandalizama nad kulturnom baštinom u mirnodopsko vrijeme - pljačku i teško oštećenje monumentalne prapovijesne grobnice Gomile u Jalžabetu. Nagradu je u ime PU varaždinske preuzeo načelnik Predrag Benčić.

Istragu pljačke i devastacije Gomile u Jalžabetu vodio je vođa grupe za organizirani kriminal i korupciju u Službi kriminalističke policije PU varaždinske Saša Vrtarić, koji je uz glasnogovornicu Marinu Kolarić također bio na dodjeli priznanja.To je prvi put da su arheolozi nagradili jednu policijsku upravu.

- Dovršetak kriminalističke istrage i pokretanje sudskog postupka u slučajevima zločina nad kulturnom baštinom, ne samo u hrvatskim, već i europskim i svjetskim okvirima, rijetkost je i veliki uspjeh. Sa svakim devastiranim arheološkim spomenikom ili lokalitetom određeni kraj postaje siromašniji, a njegove šanse za turistički i gospodarski razvoj manje - rečeno je tijekom proslave Dana Instituta za arheologiju u Zagrebu. O pljački Gomile u Jalžabetu Večernji list je detaljno izvještavao.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.