Marina Pavković

Apel za aktiviranje Imunološkog zavoda: 'Obrana imuniteta je obrana zdravlja naše nacije'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nezavisna lista mladih o "Trgovanju urbanističkim planovima"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nezavisna lista mladih o "Trgovanju urbanističkim planovima"
Foto: Screenshot
Pismo Andreju Plenkoviću
Foto: Screenshot
Pismo Andreju Plenkoviću
Foto: Screenshot
Pismo Zoranu Milanoviću
Foto: Screenshot
Pismo Zoranu Milanoviću
25.03.2020.
u 15:01
Marina Pavković poslala je jedno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i danas jedno predsjedniku države Zoranu Milanoviću
Pogledaj originalni članak

Stručnjakinja za strateško planiranje i prostorni branding Marina Pavković poslala je u jeku krize oko koronavirusa u zadnja dva dana dva pisma. Jedno premijeru Andreju Plenkoviću i danas jedno predsjedniku države Zoranu Milanoviću. Oba pisma zapravo su apeli da se spasi Imunološki zavod, ustanova od nacionalnog značaja za suzbijanje i prevenciju bolesti i da se, kaže Pavković, vrati na domaću i svjetsku scenu i proradi u punom kapacitetu. 

Pravi je trenutak, piše Pavković premijeru, da se na političku scenu snažno vrati tema aktiviranja Imunološkog zavoda – institucije od nacionalnog značaja – u punom opsegu.

- Više je aspekata koji govore tomu u prilog. Prvo, upravo svjedočimo nezapamćenoj virusnoj pandemiji koja je nespremnom zatekla korporativnu farmakološku industriju koja nema konkretno rješenje i koja odgovarajuće cjepivo prognozira izbaciti za 12 do 18 mjeseci. To je, naravno, prekasno za akutnu situaciju u kojoj se i mi, kao i čitav svijet nalazi, pa se viroza između ostalog u međuvremenu liječi interferonom, proizvodom kojim je Imunološki zavod u Zagrebu pokrivao respektabilnih 13% svjetske proizvodnje. Drugo, obrana imuniteta je obrana zdravlja naše nacije za sve sljedeće virusne epidemije i pandemije koje neminovno dolaze. Zato obnovi i punom kapacitetu rada Imunološkog zavoda, u svrhu istraživanja i proizvodnje imunoloških i bioloških lijekova, treba prići odgovorno i odlučno odmah, bez čekanja - stoji u pismu Pavković premijeru. 

Slično je pismo dobio i Milanović kojeg Pavković moli da se založi da ova tema ne ostane zaboravljena i da svojim državničkim ugledom i zagovorom pridonese da iz ove velike zdravstvene krize izađemo s još jednom kapitalnom pobjedom – živućim, moderniziranim, optimalno kapacitiranim Imunološkim zavodom kao nacionalnim.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

IV
ivicin
15:23 25.03.2020.

Imunoloski zavod su ukinuli slijepci izmjenjujuci se na celu drzave ...slijepci koji nisu vidjeli i ne vide ni dan danas drvo od sume...sumamed azotrimicin nije intelektualni rad ni njonje ni sonje ni sestrice blesice ni slucjanog ni plenkicke ni pola meni ploa bagi pola tebi.nego je rad najumnijih medju nama...imunoloski zavod s mora osposobiti trenutacno....

PA
pajper
15:20 25.03.2020.

Kazu komunisticka tvorevina... Tradiciju održavaju i Kraljevina Jugoslavija i SFRJ, a Imunološki zavod u Zagrebu spada u svjetski vrh takvih zavoda. Cjepivom protiv ospica ili rubeole cijepljene su stotine milijuna ljudi širom svijeta,

FE
fefellerunt
21:15 25.03.2020.

Što će nama takva ustanova, pa kako će uvoznici ubirati proviziju? Još bi u nekim cjepivima bili i nezavisni od drugih , zar to treba ovom narodu? Da ne spominjem usavršavanje, pa ipak se živi u zemlji znanja ...