desni blok

Antikukuriku koalicija ima šanse samo s Glavaševim HDSSB-om

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
'30.09.2012., Zagreb - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je izjavu u povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Sprema, u sredisnjici HDZ-a na Trgu Zrtava fasizma. Photo: Goran Stanzl/P
Foto: Anto Magzan/Pixsell
'17.03.2011., Zenica - General Branimir Glavas koji sluzi kaznu za ratni zlocin u KPD Zenica. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
'13.07.2011., Split - Predsjednica HSP-a Ruza Tomasic odradila je snimanje za izborne plakate u policijskoj uniformi na Harley Davidsonu. Snimatelj fotografija je fotograf Nino Strmotic. Photo: Ivo C
08.10.2012.
u 22:10
Moćan savez: Ujedinjeni pravaši i HDSSB osvojili bi 12 do 15 mandata, uvjeren je Žarko Puhovski
Pogledaj originalni članak

Antikukuriku koalicija – koju okuplja HDZ – imala bi snagu i puno značenje jedino da je u njoj regionalno moćan, ali i parlamentarno vrlo uspješan HDSSB. Smatra to većina političkih analitičara s kojima smo razgovarali o savezu koji Karamarkov HDZ sklapa s razjedinjenim pravašima – HSP-om Ruže Tomašić i HSP-om Daniela Srba – HSS-om i umirovljeničkim BUZ-om, a u koaliciju zovu i HSLS.

Logično savezništvo, ali...

Analitičari drže da su stranke s kojima bi šef HDZ-a izišao prvo na lokalne, a potom na parlamentarne izbore preslabe i marginalne, pritom ne vjeruju u ujedinjeni pravaški potencijal koji bi nosio 7-8 posto podrške birača, jer i Žarko Puhovski i Davor Gjenero smatraju da od tog ujedinjenja neće biti ništa. S druge strane, objašnjavaju da je takvo savezništvo jedino logično što Karamarko sada može i mora učiniti u spašavanju HDZ-a iz oporbe.

Kada je riječ o HDSSB-u, pisalo se da je Karamarko čak slao svoje posrednike Glavašu u zatvor (Višeslava Vukojevića i Zorana Gobca), no to je demantirano, jer su oni, kažu, ondje bili poslovno i u redovitom posjetu prijatelju. Međutim, točno je da Glavaš “ne može smisliti Karamarka”. Puhovski smatra da bi sve pravaške stranke i HDSSB na parlamentarnim izborima bile ozbiljan igrač s osvojenih 12 do 15 mandata, iako mu je takav savez nezamisliv. Gjenero, koji je općenito protivnik prijeizbornih koalicija, drži da bi HDZ-u stranke s desne margine bile nepotreban uteg te da bi HDZ u takvoj koaliciji više izgubio nego dobio.

Psihološki razlozi

– Karamarko osniva taj savez više zbog psiholoških nego pragmatičnih razloga. Želi pokazati da HDZ nije osamljen i da ima partnere – uvjeren je Gjenero. Puhovski smatra da bi HDZ na lokalne izbore trebao izaći sam i da bi se trebao usmjeriti na nekoliko većih gradova i županija te u njima pokušati ostvariti dobar rezultat.

– Dobre rezultate u tim sredinama trebali bi prodati kao svoj uspjeh – poručio je.

Analitičari kažu da antikukuriku savez nema nikakva smisla za lokalne izbore nego tek za parlamentarne, do kojih su još tri godine. No, savez HDZ-a s pravašima na nacionalnoj razini zahtijevao bi mnoge kompromise, ali i odustajanje pravaša od njihovih tvrdih stavova, poput onog da se protive ulasku u EU. Posebna je priča najava nesuvislog zakona iz pera R. Tomašić prema kojem bi zabranila ulazak u RH osobama poput Boba Dylana zbog izjave da Srbi mogu namirisati Hrvate kao i Židovi naciste te crnci bijele rasiste. Preživi li antikukuriku do parlamentarnih izbora, bit će zanimljivo vidjeti kako će uskladiti svoje politike.

>>Karamarko kreće u ofenzivu i stvara antikukuriku koaliciju

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

PA
passat
22:44 08.10.2012.

XPSP1A ja sam taj i ima nas puno koji ćemo prije dati glas njima nego Jovanoviću,Staziću,Opaćićki,Pusićki,Čačiću,Milanoviću itd volio bih da i ti voliš hrvatsku kao i ja,ako je Sanader lopov u bajbok i to je to.

DO
Doglavnik
22:44 08.10.2012.

Potrebna je treca politicka opcija na celu sa Milanom Kujundzicem !

XP
xpsp1a
22:31 08.10.2012.

ne razmijjem, tko su ti ljudi koji će dati glas HDZ-u? gdje oni žive, šta jedu, dali izlaze na danje svjetlo...? za stranku protiv se vodi sudski postupak zbog lopovluka, koja je poharala ovu državu više nego sve vojske ..., nevjerovatno ....