kancelarku u Budimpešti

Angela, spasi nas od Orbana i njegovih Rusa

Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel,Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
Viktor Orban,Mađarska
03.02.2015.
u 13:43
Čak i ako imate većinu, važno je poštovati oporbu, građanskogo društvo i medije
Pogledaj originalni članak

Njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila je jučer politički važan mjesec u Mađarskoj. Nakon nje, premijeru Viktoru Orbanu u posjet stiže i ruski predsjednik Vladimir Putin, a slijede čelnici Turske, Gruzije i NATO-a.

Odbila poziv

Broj visokih stranih dužnosnika najvišeg ranga koji hrle u Mađarsku po svoj dio kolača ocrtava poziciju te države – realno na Zapadu, u okrilju EU i NATO-a, ali s vrlo jakim vezama s Istokom kojih se ne želi odreći. "Posjet Angele Merkel je test", rekao je nekadašnji diplomat i stručnjak za vanjsku politiku Atila Ara-Kovač i dodao: "Njemačka kancelarka želi vidjeti koliko je Orban daleko otišao i može li ga držati pod kontrolom". Jer, kako bi smanjio ovisnost Mađarske o EU, Orban već duže vrijeme intenzivira veze s Rusijom, Kinom, Azerbajdžanom, Turkmenistanom i Kazahstanom. Njemačkoj kancelarki ovo je bio prvi posjet Mađarskoj otkad je Orban na vlasti. Lani je odbila putovati u Mađarsku u povodu 25. godišnjice pada željezne zavjese.

Sporne sankcije

Koketiranje s Rusijom traje za cijelog Orbanova mandata, no premijer je ipak pažljivo dozirao ruski utjecaj i novac zbog negativne percepcije javnosti. Prijelomna točka bile su sankcije Rusiji zbog Ukrajine, čemu se Orban protivio. Neprestano se žalio da su sankcije naštetile gospodarstvu Mađarske, ali i samoj Uniji te politički ne djeluju. Nakon sastanka s Orbanom Merkel je izjavila da ne podržava slanje oružja Ukrajini te kako "čvrsto vjeruje da se sukob ne može vojno riješiti". Takvu će poruku prenijeti i američkom predsjedniku Obami s kojim se sastaje u Bijeloj kući 9. veljače. Naime, New York Times objavio je da NATO-a i dužnosnici američke administracije namjeravaju podržati slanje oružja ukrajinskim snagama."

Dolazak Angele Merkel podržalo je tisuću prosvjednika na ulicama. Oni su A. Merkel doživjeli kao spasiteljicu. "Angela, spasi nas od rusofila Orbana. On zatire ljudska i građanska prava," poručivali su, naglašavajući još jednu važnu točku prijepora EU i Orbana, o kojoj je Merkel više rekla nakon sastanka: - Čak i ako imate uvjerljivu većinu, kao što mađarski premijer ima, važno je poštovati ulogu oporbe, građanskoga društva i medija.

>>Merkel Orbanu: Za mene su korijeni demokracije uvijek liberalni

>>Merkel poručila Tsiprasu: Neće biti novog brisanja duga Grčkoj

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

RA
ranko75
16:19 03.02.2015.

Neko sa punim pravom moze reci suprotno: Spasite nas od Merkelj i njezinih amerikanaca! Orban nece rusima biti sluga a Merkelj jeste sluga amerikancima!

MA
Marsal
16:00 03.02.2015.

Sto se tog dijela Orbanove politike tice u pravu je. Covjek gleda sta mu je interes. Pa sta mislite da bi se Orban odrekao naftnih polja u Siriji samo zato jer to traze EU i USA??

KI
Kissinger
16:26 03.02.2015.

sandra,si bila tam u pešti.prvo frau merkel to nije izjavila.drugo kaj gospon orban nije niš rekel.tko tebe plaća-onog pejića iz "pokorene europe"plaća američki kongres a posrednik je CIA !!!