Taktika velikih

Merkel: Presjeći dotok novca ISIL-u, Erdogan: Iskorijeniti siromaštvo

Foto: Reuters/PIXSELL
g20
Foto: Reuters/PIXSELL
g20
Foto: Reuters/PIXSELL
g20
Foto: Reuters/PIXSELL
g20
Foto: Reuters/PIXSELL
g20
17.11.2015.
u 12:30
Jesu li nezaposlenost, siromaštvo i nejednakost pravi uzroci terorizma, pitao je Erdogan šefove najbogatijih zemalja
Pogledaj originalni članak

Svijet se mora riješiti terorističkog zla, to je odgovornost međunarodne zajednice – pozvao je saudijski kralj Salman sa summita G20, skupa 20 bogatih zemalja koji se održao u turskom ljetovalištu Antalyi.

Tko šalje novac

Međutim, upravo je sunitska Saudijska Arabija često označena kao zemlja iz koje šeici šalju novac sunitskim radikalima, ISIL-u, dok vlada žmiri. Još prije nego što su pali newyorški blizanci, tadašnji saudijski veleposlanik u Washingtonu princ Bandar bin Sultan rekao je šefu britanskih obavještajaca MI6 Richardu Dearloveu da nije daleko trenutak kad će biti doslovno "neka Bog pomogne šijitima" na Bliskom istoku. "Sunitima, kojih je više od milijardu, dosta je šijita", rekao je saudijski princ Bandar koji je desetljećima bio među šefovima saudijske obavještajne službe, pa i u vrijeme kad je ISIL preuzeo vodstvo među oporbenim snagama u borbi protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada u Siriji, pisao je lani Independent. K tome, Saudijska Arabija živi prema sličnim, šerijatskim zakonima koje uvodi ISIL i lani su pogubili 71 stranca među 151 osobom kojoj je odrubljena glava.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na skupu 20 moćnika zahtijevala je da se zaustave, presuše tokovi novca za teroriste. O financiranju terorista govorio je i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble, najavljujući da bi u Njemačkoj mogli biti doneseni propisi koji bi povećali transparentnost transakcija. Naime, digitalizacija financijskih transakcija omogućava lakšu zloporabu. Saudijski kralj ulaže novac u borbu protiv terorista, već je darovao 110 milijuna dolara za ostvarenje svojega prijedloga, uspostavu Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma pri UN-u. Bio bi to punkt za razmjenu informacija i istraživanje terorizma.

Susret u lobiju

Skup G20 u Turskoj ostat će zapamćen po susretu u lobiju dvojice možda najvažnijih ljudi na svijetu, američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Putinov suradnik Jurij Ušakov izjavio je da se prvo razgovaralo o Siriji, a zatim i o Ukrajini.

– Strateški je cilj u borbi protiv Islamske države sličan, ali postoje razlike u pogledu taktike – rekao je. Iz Bijele kuće pak poručuju da su se Obama i Putin složili da političku tranziciju vode Sirijci, a prije toga bi se uz pomoć UN-a dogovorili prekid vatre te pregovori između vlasti i opozicije.

Obama je ponovio i da podržava sporazum iz Minska o Ukrajini.

Naznaku da bi moglo doći do približavanja zapadnih i ruskih pogleda na sudbinu sirijskog predsjednika Assada dao je britanski premijer David Cameron. Kaže da je Putinu, koji Assada podržava politički, a sad i oružjem, rekao kako je bombardiranje umjerene oporbe u Siriji bilo pogreška.

– Velika je razlika između nas koji vjerujemo da Assad treba odmah otići i Putina koji ga i dalje podržava. Ipak, mislim da je jaz smanjen i da bi moglo doći do kompromisa u kojem bi obje strane popustile – rekao je Cameron. Turski predsjednik Erdogan pitao je jesu li nezaposlenost, siromaštvo i nejednakost pravi uzroci terorizma. *

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
13:45 17.11.2015.

ahaa, a Erdogan kupovao naftu od isisa

Avatar hr.granicar
hr.granicar
13:38 17.11.2015.

i putin i obama su u pravu kad kazu da bi sirijci trebali da se bore a njih merkelica sakrila idpod suknje i cuva ih za dzihad ono da se ugoje i da nas drze u pripravnosti

Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:45 17.11.2015.

dok se teroristi obucavaju i pripremaju za rat nasi deckici izgledaju bez ljutnje ko g...... i zive kod roditelja na grbaci.odmah uvest vojsku