reakcije

Analitičari složni: HDZ sada nema šanse 4. prosinca

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Analitičari složni: HDZ sada nema šanse 4. prosinca
28.10.2011.
u 12:00
S teretom istrage HDZ sigurno gubi izbore, potpuni poraz vodi ga u raspad na manje stranke
Pogledaj originalni članak

Politički analitičari slažu se da nakon pokretanja istrage protiv HDZ-a ta stranka nema baš nikakve šanse na izborima. Slaven Letica procjenjuje da će HDZ doživjeti veliki fijasko na izborima, a svojevrsnim političkim skandalom drži USKOK-ovu istragu protiv HDZ-a uoči izbora. Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, tvrdnje svih koji vrište da je pokretanje istrage tik pred izbore velik pravosudno-politički skandal naziva običnim budalaštinama.

– Pa kakve to veze ima?! Kad god nešto u ovoj zemlji radite, kažu vam – krivi tajming – rekao je Čičak. A jučerašnju reakciju predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor drži vrlo neozbiljnom.

– Nitko ih ne tjera natrag u barake, nego u zatvor. A to je vrlo velika razlika. Kosoričin govor je jeftina demagogija – smatra predsjednik HHO-a. Čičak kaže da bi HDZ-a mogao završiti kao i talijanska Demokršćanska i Socijalistička stranka koje su se samoraspustile, propale tijekom velike antikorupcijske akcije "Mani pulite" (Čiste ruke) pokrenute 1992. godine.

– HDZ će izgubiti izbore, a s političke scene nestat će kompletna politička garnitura koja trenutačno vodi stranku. S njima će nestati i vrh HSS-a: Friščić, Bajs, Pankretić i Petir – smatra Čičak. Najvjerojatniji scenarij vidi u raspadu HDZ-a na niz regionalnih stranaka.

– Za prevlast u najvećoj stranci koja će nastati iz starog HDZ-a borit će se Tomislav Karamarko i Darko Milinović. Pobijedit će prvi jer drugog vidim u Remetincu – rekao je Čičak. Politički analitičar Žarko Puhovski također ne vidi ništa skaredno u činjenici da se istraga proširila na HDZ nekoliko tjedana prije izbora. Kako se već dva, tri mjeseca zna da će na izborima, relativnom ili apsolutnom većinom, pobijediti Kukuriku koalicija, Puhovski kaže da će sudbinu HDZ-a iskrojiti njihov rezultat na izborima.

– Sadašnje vodstvo, ali i sama stranka, mogu preživjeti ako na izborima osvoje 46 ili više mandata, odnosno ako ponove ili nadmaše rezultat HDZ s izbora 2000. godine. Ako poraz bude drastičniji, očekivati je raspad HDZ-a na nekoliko stranaka – smatra Puhovski. Najviše šansi da postane vođa novog HDZ-a ili najveće stranke koja bi nastala iz današnjeg HDZ-a, kaže, ima Tomislav Karamarko. Profesorica Mirjana Kasapović objašnjava kako je J. Kosor zauzela agresivno-defenzivni stav i prikazuje HDZ kao heroja i žrtvu, a ne organizaciju osumnjičenu za kriminal.

– Tipična je poza mučeništva za HDZ. Druga teza ključna za njih stalno je zazivanje kad će druge stranke doći pod istragu, a korupcija u HDZ-u neusporediva je s onom u drugim strankama – drži M. Kasapović. Ona ne vjeruje u raspad HDZ-a.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

CH
Charlemagne26
12:58 28.10.2011.

Opet se opasno potcjenjuje glupost i pokvarenost hrvatskih biraca. Kad dodje trenutak za glasati, puno ce ih opet napraviti najbudalastiji izbor. i glasati za one koji ce ih i sljedece 4 godine pljackati i prodati strancima. A da ne spominjem mrtvace. Ti, iz nepoznatih razloga, uvijek i samo za HDZ??

DO
dobritza
13:09 28.10.2011.

baš me zanima koliko će ova viest potresti hardcore-hdz biračko tijelo. nimalo bojim se. njima će i dalje bitne stvari biti iste - hdz nas je brate mili u rat poveo, pa ima li bolje miline. i spasili su obraz 500.000 branitelja. daklem, što ako su se uz to malo i pomogli iz državne blagajne? pa thompsonu su novce dali, a ne za radna mjesta. gdje je probem?

Avatar seneka
seneka
12:18 28.10.2011.

Ali ima u 3. mjesecu do kada su na vlasti izgleda.