ANALIZA SUĐENJA Danas će u Zadru biti objavljena nova presuda Ani Magaš (29)

Ana Magaš: Majka koja se branila ili ubojica djetetova oca?

Foto: import
Ana Magaš: Majka koja se branila ili ubojica djetetova oca?
10.09.2006.
u 19:01
Pogledaj originalni članak

U samo nekoliko godina krhkoj Ani Magaš otac je umro od raka, ubila je supruga i ostala bez slobode, te se morala suočiti s najtežom osudom, onom svoga desetogodišnjeg sina – on već godinu dana odbija kontaktirati s njom. I što je najgore, ona ne zna koliko će ta kazna trajati, godinu, pet, deset ili doživotno. Na duljinu trajanja majčinske boli mogla bi utjecati presuda koju će joj danas u podne izreći u ime Republike Hrvatske. Bude li i oslobođena, kakav je život očekuje. Za utjehu, nema ni fotografije svoga sinčića. Sve su ostale u stanu u kojem je ubila muža samo jednim udarcem nožem.

Moćni roditelji
Je li to učinila prestrašena napadom mnogo snažnijeg supruga, je li u samoobrani pretjerala, je li ubila na mah, pravna su pitanja o kojima ovisi hoće li biti oslobođena, kažnjena i do 15 godina zatvora, koliko traže roditelji Lucijana Magaša, ili opet osuđena na devet i pol godina zatvora.U Zadru moćni roditelji žrtve, kojima je sućut uputio i sam predsjednik Stipe Mesić, traže maksimalnu kaznu za majku svoga unuka i 800.000 kuna odštete jer su uvjereni da je dobar i tolerantan Lucijan, nakon što je posramljen u diskoteci gdje je Ana plesala s drugim muškarcem, za prepirke u stanu ubijen s leđa.

Ali, dr. Josip Škavić kaže kako se sudskomedicinskim vještačenjem odnosa noža i tijela žrtve ne može govoriti o samo jednom položaju u kojem je žrtva mogla biti ubodena. A Ana Magaš je na rekonstrukciji pokazala da je muža ubola oslonjena o kuhinjski element dok je on sučelice, lijevom rukom držao je za vrat, a desnom ispod koljena. Zamahnula je desnom rukom i ubola ga u desnu stranu leđa. Rana je bila duboka 15 cm!

Je li moguće da je Ana Magaš izmislila tu verziju? Dr. Škavić kaže da se kobna scena mogla tako odigrati “pri čemu se mogao uspostaviti i smjer djelovanja noža i učiniti zamah potrebna intenziteta”! To još ne znači da kazna neće biti teška. Čak i ako je napadnuta, kako joj se nož našao u ruci? Možda se Lucijan branio? I prvostupanjski sud koji ju je osudio zaključio je da je bila napadnuta, ali taj je napad, obrazložili su, bio isprovociran njezinim ponašanjem.

“Kurvo, di si bila?”, probudila je Lucijanova vika susjede, što je bila čak njegova “umjerena reakcija na uvredu”, šokantno je obrazloženje sudskog vijeća pod predsjedanjem Branimira Zorice (u međuvremenu postao odvjetnik). Za suce je provokacija bila čak i to što je Ana nakon “uvrede u diskoteci” oko tri sata u noći još i kucala na vrata svoga stana. Drže da je Lucijanov napad sama skrivila. A u tom slučaju ne može se raditi o ubojstvu na mah i blažoj kazni.

Ruka na vratu
Vrhovni sud je pak zaključio kako Ana Magaš u diskoteci ničim nije uvrijedila muža već je on, nazivajući je kurvom, uvrijedio nju. Za vrhovne suce ključno je da se na novom suđenju u vezi s verzijom optuženice odgovori zašto ona ne bi imala pravo upotrijebiti nož radi obrane koja je nužna ako je “prijeko potrebna” a napad je “protupravan”. Čak i ako je prekoračila granice nužne obrane, Ana Magaš može se blaže kazniti, pa i osloboditi “ako je do prekoračenja došlo zbog jake razdraženosti ili prepasti prouzročene napadom”.

U tom kontekstu bitno je i što dr. Škavić navodi da je Lucijan Anu “stezao oko vrata, ali je nije gušio”. Međutim, psihijatar dr. Borben Uglešić, kaže da “svako stezanje oko vrata izaziva neugodan osjećaj koji kao posljedicu ima strah i potrebu za obranom”.


Glavni prijepori optužbe i obrane

Optužba tvrdi da se ubojstvo nije moglo dogoditi u skučenoj kuhinji već u hodniku, što dokazuju i tragovi krvi za koje obrana kaže da su nastali kad se Lucijan, ljutito otvarajući vrata, udario po nosu i obrisao se maramicom. Optužba kaže da je maramicom Ana brisala nož, koji je stoga krvav samo na oštrici, te da je ubila s izravnom namjerom. Zato je Lucijan bježao iz kuće, a ona nije zvala Hitnu pomoć. Nož je izvadila iz ladice i bila je svjesna čime zamahuje jer je to rekla i vještakinji dr. Veri Folnegović Šmalc. A i svjedoku koji ih je prevezao u bolnicu rekla je da je Lucijan uboden nožem. S druge strane nužnu obranu dokazuju tragovi na podlaktici Ane Magaš, pramen iščupane kose, ubola ga je sučelice i otišla je s njim u bolnicu. Nož je napipala i nije znala da ga drži. Optužba tvrdi da je Ana Magaš bila pod pojačanom provalom afekta straha i smanjeno ubrojiva (po vještačenju dr. Folnegović-Šmalc). Za obranu nije bila svjesna da može ubiti jednim udarcem. Bila je bliže neubrojivosti (vještačenje dr. Borbena Uglešića) i pod snažnom provalom afekta straha.


U Centru za skrb ne znaju za ružna djetetova pisma

Dijana Batković, majka Ane Magaš, kaže da Anin 10-godišnji sin majku nije posjetio već godinu dana. – Maleni to ne želi i slao joj je pisma ružna sadržaja. Mislim da dijete nije samo došlo na takvu ideju. Maleni je Ani pisao da mu ona više ne treba i da mu je nona druga mama – rekla je Dijana Batković koja je tražila skrbništvo, ali je dijete dodijeljeno Magaševima. U Centru za socijalnu skrb rekli su da je dijete u tretmanu i da se o njemu vodi stručna briga. Ravnatelj Tomislav Orović kaže da su obitelji kojoj je dijete dodijeljeno dane upute. Predviđeni su susreti majke i sina, a o ružni pismima ne znaju ništa. (sf)

Pogledajte na vecernji.hr