TKO ZAGAĐUJE? Čakovčani se žale na neugodne mirise na jugu grada

Amonijak, benzen i CO u dopuštenim količinama?

16.12.2008.
u 16:52
Pogledaj originalni članak

Čakovčani koji žive na jugu grada žale se na smrad sa svinjogojske farme Agromeđimurja. Tvrde da vjetar s farme donosi teško izdrživ smrad i zagorčava im život. Ponukan tim primjedbama, službeni odgovor zatražio je i gradski vijećnik Dražen Blažeka.

– Kolika je koncentracija amonijaka, sumporovodika, skatola, indola i drugih produkata razgradnje životinjskog otpada izmjerena na postavljenim mjernim stanicama na području juga Čakovca? Ima li Agromeđimurje Studiju utjecaja na okoliš i za koliki broj svinja? Jesu li zatražili dopunu studije jer su povećali proizvodnju na postojećem prostoru? – nanizao je pitanja D. Blažeka.

Agromeđimurje je na svoju inicijativu provelo mjerenje kakvoće zraka na farmi svinja u Čakovcu, upravo, kako kažu, zbog čestih pritužbi građana na neugodan miris. Franjo Miler, rukovoditelj proizvodnje u Agromeđimurju, kaže da su mjerenja pokazala da granične vrijednosti koje propisuje uredba o vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku nisu prekoračene. Mjerenja su obavljena 24. i 25. rujna.

– Stalno nas se proziva, a na tom malom području rade i Perutnina i pročistač otpadnih voda. Ja također živim na jugu Čakovca i moram reći da katkad gradska kanalizacija više smrdi od svih industrijskih postrojenja – kaže F. Miler.


Pogledajte na vecernji.hr