Strah

Amerikanci se mole za spas države koja tone u recesiju

Foto: VL
Amerikanci se mole za spas države koja tone u recesiju
07.08.2011.
u 23:00
Čelnici Europske banke i ministri financija zemalja G7 održavali su hitne sastanke kako bi spriječili paniku pri sutrašnjem otvaranju burzi
Pogledaj originalni članak

Pad kreditnog rejtinga SAD-a ne samo da je izazvao svjetsku financijsku krizu i paniku na burzama već bi mogao pokrenuti i lančanu reakciju, svojevrsni domino-efekt pada kreditne stabilnosti i ostalih zemalja koje su do sada smatrane apsolutno sigurnima pri kreditnim rizicima. Prema tvrdnjama Mohamed el-Eriana, predsjednika Pacific Investment Managementa, najvećeg svjetske tvrtke koja se bavi investiranjem i upravljanjem obveznicama, u ovome trenutku 18 zemalja, među kojima su Australija, Hong Kong pa čak i mali Isle of Man, imaju kreditni rejting AAA, no otkad je prije tri dana taj status izgubio moćni SAD, pitanje je koliko će ga dugo i ove zemlje uspjeti zadržati.

Ekonomija ionako krhka

– Do prije nekoliko dana bilo je gotovo nezamislivo da SAD izgube AAA kreditni rejting, a to će sada poljuljati investitore. Cjelokupna svjetska ekonomija i trgovina ionako su krhke, a ovo bi mogao biti snažan udarac koji bi mogao pokrenuti plimni val u svjetskoj ekonomiji – kaže El-Erian za Bloomberg.

Inače, smanjenje ocjene američke kreditne pouzdanosti koju je prije nekoliko dana objavila financijska kuća Standard&Poor’s ne znači nužno i kraj urušavanja rejtinga najjače svjetske ekonomske sile.

– Rejting bi u roku od dvije godine mogao biti dodatno srušen sa AA+ na AA ako S&P procijeni da je smanjenje troškova SAD-a manje nego što je dogovoreno, ili ako narastu kamate, ili ako novi fiskalni pritisci izazovu veću zaduženost vlade SAD-a – kaže Erian.

Inače, i ovo će smanjenje rejtinga, s najvišeg AAA na stepenicu niži AA+, Ameriku skupo koštati. Procjene govore da će, zbog viših kamata, uzrokovanih slabijim rejtingom, Sjedinjene Države godišnje plaćati dodatnih 100 milijardi dolara.

– To je snažan udarac, tih 100 milijardi dolara bit će izvučeno iz državne potrošnje na robe i usluge i gospodarstvo na njih neće moći računati – kaže Terry Belton, direktor financijske kuće J. P. Morgan.

Otkupljuju talijanski dug

Kako bi spriječili da se financijska panika koja je u petak zavladala na burzama prelije i u Europu, čelnici Europske banke održali su sastanak kako bi se dogovorili treba li otkupiti dug Italije, trenutačno najkrhkije zemlje eurozone. Ujedno se sastaju i predstavnici zemalja G7 kako bi spriječili paniku na burzama pri njihovu otvaranju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 95

OB
-obrisani-
23:42 07.08.2011.

barts - nisam mislio na njihov sukob, već nekih drugih sa rusima - kandidata ima dosta, od EU, kine....

OB
-obrisani-
23:17 07.08.2011.

Ha ha h a - molitva za spas od sotona kamatara :))) Kasno je za Boga, sotona je već preuzeo stvari i ne pušta ih iz ruku - sve uz pomoć mas-medija koje je preuzeo prije i širio svoju \"istinu\" za sitnozubu stoku. Ostatak sveta bit će prisiljen da ulaže novac u \"spas\" - sanaciju bolesnika kojeg je vrag već obuzeo - i za egzorcizam je prekasno.....

ON
onin
07:29 09.08.2011.

DŽaba vam je sad moliti, PATITE.