Washington-Tokio

Američki predsjednik u posjetu Japanu

Foto: AFP
Američki predsjednik u posjetu Japanu
13.11.2009.
u 16:37
Američki predsjednik Barack Obama i njegov japanski kolega, premijer Yukio Hatoyama donijeli su odluku kako će intenzivirati zajedničku suradnju koja će morati postati još prisnija u okolnostima početka 21. stoljeća.
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama i njegov japanski kolega, premijer Yukio Hatoyama donijeli su odluku kako će intenzivirati zajedničku suradnju koja će morati postati još prisnija u okolnostima početka 21. stoljeća.

Obamin prvi posjet Aziji treba osnažiti suradnju SAD-a i azijskih država kako bi se što prije uspjelo izaći iz krize, na što je japanski premijer ustvrdio da se odnosi između dviju zemalja moraju mijenjati kako bi se ponovno mogla osnažiti posrnula ekonomska situacija.

Obama će posjetiti Singapur, Kinu, Južnu Koreju, a sudjelovat će na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC).

Kina, koja će za neko vrijeme postati druga najsnažnija ekonomija u svijetu, mora popraviti svoje ekonomske odnose s konkurentima koji su ujedno i saveznici jer bi posljedice odbijanja suradnje imale nesagledive posljedice.

Iako je japanski premijer potvrdio da neće dalje podupirati američku vojnu opskrbu u Afganistanu, naglasio je da neće odustati od humanitarne pomoći za škole, pomoći za poljoprivredu i policijske službenike u toj zemlji. Dodao je također kako će Japan pomagati u smanjenju emisije štetnih plinova i sprječavanju klimatskih promjena u svijetu.

Hatoyama se dotaknuo i teme američke vojne baze na otoku Okinawi koju je karakterizirao kao složenu, no dodao je da će vlade obiju zemalja pokušati što prije naći rješenje koje je prihvatljivo za obje strane.

Usporedno s posjetom Baracka Obame, na ulicama Tokija sve su glasnije kritike na račun američkog predsjednika kojeg američka javnost otvoreno kritizira za njegovo izbjegavanje odavanja počasti poginulima u napadima atomskim bombama 1945. godine na području Nagasakija i Hirošime. Kako prosvjedi ne bi izmakli kontroli, na ulicama japanskoga glavnog grada raspoređeno je otprilike 16 tisuća policajaca.

Posjet Kini američki će predsjednik iskoristiti za uspostavljanje još boljih veza između kineskog i američkog gospodarstva te kako bi ohrabrio kinesku vladu da, ako je moguće, Amerikancima još šire otvori vrata tržišta.

Medijska nagađanja kako će Obama upravo za posjeta azijskom kontinentu objaviti odluku o tome hoće li i kada poslati dodatne trupe u Afganistan ipak se nisu obistinila.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
16:55 14.11.2009.

Zatucani trunchbull, Japan je napao USA, a ne obratno! Zapamti to i ne muci nas svojom idiotskom demagogijom! USA su se do porazenog Japana ponasale vrlo humano i Japan se uz americku pomoc i investicije ubrzo dignuo na sadasnji nivo super-bogate nacije, s demokraticnim drustvenim sistemom, do polozaja druge ekonomije svijeta. Nisu Ameri pljackali Japana kao sto su Rusi opljackali cijelu istocnu Europu. Dodji s necim boljim, to ti je bilo za jedinicu! I mama nek dodje u skolu!

OB
-obrisani-
16:51 14.11.2009.

trunchbull, opet masa tvojih standardnih gluposti! Bivsi ministar odbrane Japana je izjavio sljedece: \"Svako mrtvo djete je neizmjerljiva tragedija za njegove roditelje. Svaka mrtva porodica je velika tragedija za narod. Svaki bombardiran grad je neizmjerljiva tragedija za covjecanstvo. Sve to vazi i za mrtve i Tokiju, Nagasakiju i Hirosimi. ... ... Zapravo nema nikakve razlike izmedju napada 1000 zrakoplova na Tokijo (\"one thousand plane raid\") i bacanja jedne nuklearne bombe na Hirosimu i Nagasaki. U svakom slucaju 10 000 mrtvih. No u ime istine moramo ipak reci, da je Bomba na Hirosimu okoncala rat!\" Precitaj to par puta bulle moj dragi!

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
10:08 14.11.2009.

USA najopasnija zemlja na svijetu.Boze sacuvaj nas od USA.Traze Japanci \"rastavu braka\" nema prijateljstva posllije rastave.