Američki mediji o odluci ICJ-a o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid

18.11.2008.
u 23:45
Pogledaj originalni članak

Američki mediji izvijestili su u utorak o odluci Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu, kojom se to najviše sudsko tijelo UN-a proglasilo nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid i odbacilo sve srbijanske prigovore.

Suci ICJ-a u Haagu su s preglasavanjem 10 prema sedam, utvrdili da sud ima jurisdikciju i da može nastaviti s postupkom. Ovom odlukom Srbija je drugi put optužena za genocid pred ICJ-om, nakon prijašnje optužbe Bosne i Hercegovine, ističe u izvješću CNN.

U veljači 2007., ICJ je oslobodio Srbiju izravne odgovornosti za genocid u BiH, no utvrdio je da je Srbija prekršila međunarodno pravo ne iskoristivši svoj utjecaj da spriječi genocid koji su bosanski Srbi počinili u Srebrenici u srpnju 1995.

CNN ističe da je Hrvatska tužbu za genocid protiv Srbije podnijela 1999., navodeći da su srpski napadi u kojima je ubijeno i raseljeno tisuće ljudi tijekom rata za neovisnost Hrvatske 1991-95., bili oblik genocida. U izvješću se također napominje da Hrvatska traži naknadu štete od Beograda.

Predsjednica suda Rosalyn Higgins kazala je da ICJ ima "jurisdikciju da preuzme predmet na temelju čl. 9. Konvencije UN o sprječavanju zločina genocida".

CNN citira i srbijanskog pravnog zastupnika Tibora Varadija, koji je kritizirao odluku, rekavši da ona služi samo produljenju napetosti među balkanskim susjedima, te kako bi bilo bolje dosljedno inzistirati na individualnoj kaznenoj odgovornosti.

USA Today, Glas Amerike (VOA), International Herald Tribune i drugi američki mediji prenijeli su agencijska izvješća o odluci Međunarodnog suda pravde u Haagu.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr