SPORNI POZDRAV

Američki dužnosnik odgovorio Vulinu: 'Ne vidim trend bujanja fašizma u Hrvatskoj'

05.12.2016.
u 19:34
Ono što je konstanta i to na globalnoj razini je hitnost da se stanje popravi, zaključio je Yee.
Pogledaj originalni članak

Visoki američki dužnosnik izjavio je u ponedjeljak da u Hrvatskoj ne vidi prisutnost fašizacije, kako to tvrdi Srbija koja je pozvala međunarodnu zajednicu da reagira na "bujanje fašizma" u Hrvatskoj.

"Ne vidim taj trend", kazao je novinarima u Zagrebu Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin pozvao je u nedjelju Europu da reagira na "bujanje fašizma" u Hrvatskoj, ocijenivši da postavljanje ploče s pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu više nije pitanje za Hrvatsku i Srbiju već zahtijeva međunarodno reagiranje.

Veterani HOS-a u centru Jasenovca prije nepunih mjesec dana otkrili su spomen-obilježje na kojem je uklesano ‘Za dom spremni’ u sjećanje na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

Odvojeno upitan o ploči s natpisom "Za dom spremni", ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da će vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno.

"Ova će vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme - i fašizam i nacizam i komunizam. I smatramo da se upravo na taj, institucionalni način, mora riješiti ovo pitanje i prestati  s njim manipulirati u dnevnopolitičke svrhe“, rekao je Stier Hini.

Osvrnuvši se na odnose Hrvatske i Srbije, Yee je kazao da svjedoči istinskim naporima Zagreba i Beograda u rješavanju spornih pitanja, bilo da se radi o ratnim zločinima, integracijskim pitanjima, BiH, Crnoj Gori ili odnosima s Rusijom.

Dodao je, međutim, da vidi trend prisutan ne samo u regiji već i šire, a tiče se građana i njihovih očekivanja od svojih vlada, očekivanja koja se tiču budućnosti njihove djece.

"Mislim da je prerano brzati sa zaključcima (...) vidimo rast radikalnih stranaka u južnoj i jugoistočnoj Europi, ali ne samo na desnici već i na ljevici gdje političari pokušavaju iskoristiti, politički profitirati od nezadovoljstva ljudi", rekao je Hoyt.

Ono što je konstanta i to na globalnoj razini je hitnost da se stanje popravi, zaključio je Yee.

>> Stier: Natpis na spomeniku u Jasenovcu je s grba udruge koju je registrirala Račanova Vlada

>> Hasanbegović o ploči u Jasenovcu: Nije podignuta blizu logora, to je službeni grb HOS-a

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

ZR
Ze Roberto u
20:09 05.12.2016.

Valjda će ovo pročitati i drug Arsen....za Milorada ne sumnjam

ST
steve
20:56 05.12.2016.

Nitko i bas nitko u meni nece unistiti da ne budem za dom spreman.

DD
dr dragon
07:02 06.12.2016.

Fasisti su svi koji su osudeni a trebalo bi i svima koji podrzavaju pogotovo Ratka Mladica prozvati pravim imenom ,,fašisti" jer imaju sve odlike fašista od ubijanja civila,silovanja zena,djece te etnickog čišćenja hrvata te bošnjaka iz osvojenih podrucja!