srbijanski mediji

Alo!: Merkel je zaprijetila uporabom oružja na Kosovu

Foto: Reuters/Pixsell
Alo!: Merkel je zaprijetila uporabom oružja na Kosovu
21.12.2011.
u 09:22
Srbi su, tvrdi Alo!, u strahu da je KFOR ovim dobio zeleno svjetlo kako smije silom uvesti vlast Prištine na cijelom teritoriju Kosova
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD – Njemačka kancelarka Angela Merkel za prekjučerašnjeg posjeta Kosovu zaprijetila je i oružjem ako Srbija ne povuče svoje institucije s Kosova pa je njezina izjava o nužnosti upotrebe sile zabrinula preostale Srbe koji više nisu načisto je li mandat KFOR-a sačuvati mir ili na silu nametnuti institucije Hashima Thaçija, piše beogradski tabloid Alo!, a tekst prenose brojni mediji u Srbiji.

Srbi su, tvrdi Alo!, u strahu da je KFOR ovim dobio zeleno svjetlo da smije silom uvesti vlast Prištine na cijelom teritoriju Kosova bez obzira što Europa na sav glas Srbe i Albance poziva da sporna pitanja riješe dijalogom, a kosovske Srbe nije ohrabrilo ni to što je iz Beograda stigla stidljiva reakcija kako institucije države Srbije ne mogu nestati preko noći.

– Samo politika i vojno angažiranje zajedno mogli bi dovesti do rješenja – zaprijetila je Angela Merkel u Prištini nakon razgovora sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Drewsom, podsjeća Alo! dodajući da njemačka kancelarka "nije precizirala jesu li EU i međunarodne institucije na Kosovu u stanju isti stupanj sigurnosti, ljudskih i nacionalnih prava jamčiti i Srbima i Albancima".

– Ako ona kaže kako uz političke treba koristiti i vojna rješenja, onda je to ništa drugo nego prijetnja oružjem, na koju Beograd mora reagirati. Mi Srbi sa sjevera Kosova bojimo se za svoje živote i ako Angela Merkel kani upotrijebiti i vojnike, to samo znači da ćemo biti ili protjerani ili pobijeni. Ovo je i poruka KFOR-u kako ima slobodne ruke da upotrijebi i oružje protiv „neposlušnih“ Srba – kaže Krstimir Pantić, jedan od vođa Srba s Kosova. Direktor Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić napominje da je izjava njemačke kancelarke još jedno podsjećanje kako je konfrontacija s KFOR-om zapravo konfrontacija s NATO-om.

– To isto rečeno je i vodstvu Srbije – ako se ne sklone barikade, uporabit će se sila. Ukidanje paralelnih institucija neki je drugi paket koji se neće raspakirati prije ožujka i sigurno se vojno neće rješavati. Budući da ne vidi nikakav pomak, Angelina Merkel možda je podsjetila Tadića na nešto što joj je obećao, a možda njena izjava služi za primirivanje Albanaca kako oni nešto ne bi pokušali – kaže Janjić, a ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac drži da je pitanje ukidanja paralelnih struktura na Kosovu politička prepreka za dobivanje kandidature za EU, i tome "valja pristupiti analitički, ali se to ne može učiniti jednim rezom".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar sablast
sablast
10:07 21.12.2011.

Prava pravcata NADŽAK BABA!!!.

SI
singidunum
10:13 21.12.2011.

Kfor i euleks su dole da bi uzimali pare od Šiptara a ne da bi ginuli za tuđi interes. Gomilu para su uzeli od Šiptara a ništa Šiptari nisu time dobili, samo su ostali u izolaciji. Srbi im ne priznaju dokumenta, ni državu a što je po njih najgore Kosovo ne može ući ni u jednu međunarodnu organizaciju. Ne priznaju ih zemlje BRIK-a, dakle UN Kosovo nikad neće videti. Što se tiče Srba, samo neka tako ostane i nadalje, koga zabole za EU.

CA
carpediem
19:34 21.12.2011.

Balvanijada Barikada Traktorijada A onda tuzba za genocid nad srbskim narodom.