preporuke za vozače

Alkohol dugo ostaje u organizmu: Provjerite koliko trebate čekati prije vožnje automobila

Foto: Pixabay/Ilustracija
Alkohol dugo ostaje u organizmu: Provjerite koliko trebate čekati prije vožnje automobila
08.05.2021.
u 08:57
Utjecaj alkohola ovisi o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije pijenja, razini stresa kojoj ste izloženi…
Pogledaj originalni članak

Trećina poginulih u prometu u Hrvatskoj stradala je zbog nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola. Mnogi vozači mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića, no to nije točno. Alkohol dugo ostaje u organizmu.

U Velikoj Britaniji je u periodu od pet do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju. Dakle, nakon konzumacije navečer ili tijekom noći, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni sjesti za upravljač automobila, piše Revija HAK

Utjecaj alkohola ovisi o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije pijenja, razini stresa kojoj ste izloženi… Britanska organizacija za sigurnost prometa Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te izdala preporuke koliko treba čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu.

Čaša vina (13.5 posto alkohola)

Jedno piće – 3.5 sata

Dva pića – 7 sati

Tri pića – 10.5 sati

Četiri pića – 14 sati

Pet pića – 17.5 sati

Čašica žestokog pića (40 posto alkohola)

Jedno piće – 1.5 sat

Dva pića – 3 sata

Tri pića – 4.5 sata

Četiri pića – 6 sati

Pet pića – 7.5 sati

Pivo, lager (5 posto alkohola)

Jedno piće – 2.5 sata

Dva pića – 5 sati

Tri pića – 7.5 sati

Četiri pića – 10 sati

Pet pića – 12.5 sati

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

TF
turio.fachetti
10:29 08.05.2021.

Zakej je skala same do 5?? Pri nas toliko spijemo dok ne odlučimo kam odemo pit

TE
tek
09:26 08.05.2021.

Kad bi se toga držali pola hrvata nikad ne bi sjeli za volan,pa ni ja

DU
Deleted user
11:34 08.05.2021.

Ove mjere mogu izmisliti samo Englezi, koji se oblokaju od dvije čaše vina, ali zato mogu whiskeya koliko hoćeš - kao Ruje i Poljaci... Jedino pravilo - na 100 kg tjelesne mase se prirodnim putem potroši 0,1 dl čistog alkohola na sat vremena. Pa sad računaj.